Tirendi - Lidia Tirendi

Lidia Tirendi

mezzosopraan 

 

Lidia Tirendi is geboren in Catania (Italië). Zij behaalde haar diploma in "Maturità Classica" voor zang en piano. Lidia Tirendi zong mee bij verschillende internationale competities en won o.a. de "DelMonaco", "Bellini", "Neglia", en de "Belli" in Spoleto.

Haar debuut maakte zij in het Teatro La Fenice in Venezië met Les Contes d`Hoffmann, de opera die zij ook vertolkte in het Teatro alla Scala (o.l.v. Chailly) en aan het Teatro San Carlo in Naples (o.l.v. Peter Maag). Hierna keerde zij terug naar het Teatro La Fenice in Venezië en zong in Turandot (Abbiati Award 1994), Orfeo ed Euridice, I Puritani, La Sonnambula, Falstaff, Madama Butterfly, en Gazza Ladra (*Rossini) (opgenomen op CD).

Zij stond up de bühne in Il Trovatore, in Oberto, Conte di San Bonifacio (*Verdi), (opgevoerd in Bassano waar het verhaal oorspronkelijk plaats vond) in Cavalleria Rusticana aan het Teatro Comunale in Treviso, in het Teatro Sociale in Rovigo, in het Teatro San Carlo in Naples, in Norma, en Andrea Chenier in Rome. Hierop volgden en nog vele optredens meer, in heel Europa.

Ook als concertzangeres staat zij regelmatig op het podium, o.a. in het Gloria van Vivaldi, de Messiah van Handel, en de Messa di Requiem van Verdi. Haar stem is bovendien regelmatig op CD te vinden. 

* Aida (*Verdi)(Luik 11-11-2006 / Opera Royal de Wallonie Luik)(Amneris)(mezzosopraan)