Tola - Virginia Tola

Virginia Tola.jpg

sopraan

De sopraan Virginia Tola werd geboren in Santa Fe (Argentinië). In het seizoen 1992/1993 begon zij met haar zangstudie aan het Institute of Advanced Musical Studies van the National University in Litoral, met Horacio Amauri. Daarnaast kreeg zij technische zanglessen met Ana Sirulnik.

Met Gustavo Valerio nam zij les in Buenos Aires (1994/1995). Zij was student aan het Advance Art Institute van het Colon Opera House in Buenos Aires. In 1998/1999 zong zij ook kamermuziek (Duitse en Franse liederen), en zij volgde in die periode nog vele andere lessen.

Tot haar orkestrepertoire behoren o.a. werk van (*Gounod) en (*Handel) gedirigeerd door A. Balzanelli met het Symphonic Orchestra van Santa Fe (1995). Renaissance en Italiaanse barok in Buenos Aires (1997). Argentijnse Kerstmuziek (1997) in het Government House of Argentina. Aria`s van (*Bizet) en (*Puccini).

In de opera`s die Virginia Tola zong was zij o.a. te zien als de Heks in  Hansel und Gretel (*Humperdinck) in Santa Fe (1992/1993), als Aida, in Santa Fe (1995), als Mimi in La Bohème in Buenos Aires (1997), als Alice in Wonderland in de Colon Opera House in Buenos Aires (1998), als Rosina in II Barbiere di Siviglia (1999), en in de rol van Micaela in Carmen in het Argentine Theater of La Plata City (1999). In het seizoen 2000/2001 won zij 3 prijzen bij de wereldcompetitie van Placido Domingo`s, Operalia. Hierna werd zij gevraagd voor een concert in Mexico City met Placido Domingo. In Oslo zong zij de rol van Mimi in La Bohème.

Zij werd gekozen om te zingen voor de Kennedy Center Honors, waar ook Placido Domingo een van de uitverkorene was. Later in het seizoen keerde zij terug naar Oslo voor concerten, ging daarna naar Noorwegen, vandaar naar Buenos Aires, en eindigde dat seizoen in Zweden met een concert in het Värmland Classic Festival.

In 2001/2002 startte zij met een concert in het Värmland Classic Festival, waarna zij naar de Los Angeles Opera ging voor haar debuut in America met de rol van Valencienne in Die lustige Witwe, gevolgd door de rol van Micaela in Carmen in de Washington Opera. Bij het Bregenz Festival zong zij als Mimi in La Bohème, de rol die zij ook in het seizoen daarna in de Washington Opera in zou zingen.  


* La Traviata
(*Verdi)(Brussel 08-12-2006 / De Munt / La Monnaie)(Violetta Valéry)(sopraan)