Turk - Miljenko Turk

Miljenko Turk

bas / bariton  

De jonge Kroatische bariton Miljenko Turk was tot het seizoen 2009/2010 lid van het ensemble van de Bühnen der Stadt Köln en is hier daarna regelmatig als gast te horen. Hij begon in 1994 met zijn zangstudie aan de Universität für Musik und Darstellende Kunst in Graz bij Prof. Wolfgang Gamerith. In 1998 behaalde hij zijn diploma met onderscheiding, en volgde meteen hierna de studie Lied en Oratorium. Hij slaagde voor zijn studie bij Prof. Hans Sotin  aan de Hochschule für Musik Köln en voor vele meester-cursussen. Ook viel hij in de prijzen bij veel internationale zangwedstrijden. In Keulen kreeg hij de Offenbach-Preis uitgereikt voor zijn bijzondere prestaties.

Hij zong o.a. de rol van Papageno in Die Zauberflöte, Dandine in La Cenorentola, Silvio in I Pagliacci, Vader in Hänsel und Gretel, Dr. Malatesta in Don Pasquale, Marcel in La Boheme, Guglielmo in Cosi fan Tutte, en Schaunard. Hij was te horen met het Akademischen Orchester Tokio in Beethovens 9e symfonie. In Keulen zong hij o.a. Dancaïre en Moralès in Carmen en Marullo in Rigoletto. Bijzonder veel succes had hij als Hamlet in The Players, waarmee hij als beste jonge zanger van 2002 bekroond werd.

Miljenko Turk was seizoen 2003/2004 te zien als Nardo in La Finta Giardinièra en in Blind Date. In 2004 debuteerde hij in de Semperoper in Dresden en nam hij deel aan de Bayreuther Festspielen, waar hij zong in Parsival. Later in dat seizoen was hij te horen in Lady Hamilton en Blind Date, als Ping in Turandot en als Herr von Wernthal in Scherz, Satire, Ironie und tiefere Bedeutung. In 2005 volgde een optreden bij het Garsington Opera Festival als Le Comte Ory, aan de Wiener Volksoper als Graaf in Der Graf von Luxembourg. In 2006 zong hij in de Mozart-Cyclus bij de Salzburger Festspielen, in La Finta Semplice en L´Oca del Cairo onder regie van Joachim Schlömer en de dirigent Michael Hofstetter, twee uitvoeringen die als prijsgekroonde DVD verschenen. 

In het seizoen 2011/1012 vertolkte hij in Keulen de rol van Napoleon in Krieg und Frieden, Harlekin in Ariadne auf Naxos, Edwin in Die Chàrdàsfürstin en Eumut in L`Ulisse. In München zong hij als gast als Dr. Falke o.l.v. Thomas Heengelbrock en de rol van Apollo in L`Ulisse o.a. in Parijs en Essen.

 

* Die Zäuberflöte (*Mozart)(Keulen 20-12-2003 / Bühnen der Stadt Köln)(Papageno)(bas)