Todorovich - Zoran Todorovich

Zoran Todorovich

tenor


Geboren in Belgrado, (in het voormalige Yugoslavia). Zoran Todorovich is een van de meest gevraagde tenoren. Hij is vooral bekend in het lirico-spinto repertoire ((Of Demi Caractere (Frans) Jugendlicher Heldentenor (Duits)) Dit is de overgang naar de dramatische tenor). Na studies in Belgrado, Frankfurt en Munchen begon zijn carrière met optredens in het Landestheater Detmold en de Staatsoper Hannover. Door de uitzonderlijke aandacht die hij kreeg na zijn debuut aan de Hamburgischen Staatsoper en de Wiener Staatsoper, was zijn weg gebaand voor werk in de internationale operahuizen. Hier bracht hij o.a. de volgende rollen op de buhne, Edgardo, Alfredo, Rodolfo, Pinkerton, Faust (van Gounod en Berlioz), en Lensky.

De operahuizen waar hij te zien was waren de Deutsche Oper am Rhein, de Staatsoper Berlin, de Dresdner Semperoper, de Oper Zürich, De Bayerische Staatsoper, het Opernhäuser Leipzig, Frankfurt, Nice, Toulouse, Lyon, Teatro Real Madrid, Sevilla, Cordoba, Santander, Theatre Royal de la Monnaie Brussel, San Francisco Opera en het Tokyo National Theater.

In het seizoen 2003/2004 zong hij aan de De Bayerische Staatsoper naast Edita Gruberova in Roberto Devereux (*Donizetti). Ook in Norma was hij meerdere keren te bewonderen terwijl hij samen optrad met wereldberoemde sopranen, zoals Edita Gruberova, Violeta Urmana, June Anderson, Elina Carancha en Sonia Ganassi. Onder leiding van de grote dirigenten was hij te vinden in theaters over de hele wereld.

Zoran Todorovich werkte mee aan de productie van talrijke CDs. Naast een Portret Album met muziek uit de Italiaanse en Franse Opera verschenen er gezamelijke opnames van La Juive (De Jodin, en opera in vijf bedrijven van (*Fromental Halévy) naar het libretto van Eugène Scribe) en meerdere Operettes met muziek uit o.a. Der Zigeunerbaron (met de Pariser Radio Symphonie), Schon ist di Welt, Zigeunerliebe und der Zigeunerprimas. Enkele van deze werken werden door het Deutsche Phono Geselschafft gezien als beste van het jaar. In mei 2012 verschijnt er een nieuwe CD met Aria`s uit het repertoire van Todorovich.


* I Pagliacci (*Leoncavello)(Düsseldorf 17-02-2012/Oper am Rhein)(Canio)(Pagliacci)(tenor)