Tomasson - Tómas Tómasson

Tómas Tómasson

bas / heldenbariton


De IJslander Tómas Tómasson studeerde aan het concervatorium van Reykjavik en aan het Royal College of Music`s Opera School in Londen. Al tijdens zijn opleiding vertolkte hij de rollen van Sparafucile, Sarasto en Lodovico aan de Icelandic Opera vooral uit het repertoire van Mozart en Verdi. Daarnaast had hij ook een omvangrijk Concert- en Oratoriumrepertoire in heel IJsland en zong o.a. het Händel-Festival in de Qeeun Elizabeth Hall en het Mayfield Festival.

In 1994 won hij de Clytie-Mundy-Song-Recitel-Prize, in 1995 de LASMO-Staffa-Musik-Award en de Joanina-Music-Award. In Orange stond hij op de buhne als Markies van Calatrava in La Forza del Destino, in Covent Garden en Kopenhagen als Masetto in Don Giovanni, aan de Staatsoper Berlin als Sarasto in Die Zauberflöte. Als bas zong hij in de meest belangrijke concerthallen en operahuizen van de wereld. Bekende dirigenten waar hij mee samenwerkte zijn o.a. Riccardo Muti, Lorin Maazel, Antonio Pappano, Mark Elder, Carlo Rizzi, René Jacobs en nog vele anderen.

De afgelopen jaren zong Tómasson de rol van Ruprecht in The Fiery Angel (*Prokofjev) in La Monnaie in Brussel, de titelrol in Don Giovanni aan de Minnesota Opera. Tomskij in Pique Dame aan de Vlaamse Opera, Hollander in Der Fliegende Holländer in Liceu in Barcelona, Jochanaan in Salome in de Concet Hall in Thessaloniki, Giorgio Germont in La Traviata, Alfio in Cavalleria Rusticana en Tonio in I Pagliacci in Reykjavik, Don Alfonso in Cosi fan Tutte in Maribor, Die Schöpfung (Haydn) in Rome, in Lady Macbeth aus Minsk in de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf. In het Teatro Real of Madrid vertolkte hij de hoofdrol in een nieuwe opera Faust Bal (*Leonardo Balada).

Na deze succesvolle periode als bas veranderde Tómas Tómasson zijn repertoire. Hij ging zingen als heldenbariton en boekte met zijn rollen verbluffende resultaten. Hij stond als Rigoletto op de planken In de Hamburische Staatsoper en als Tomskij in Pique Dame in de Welsh National Opera in Cardiff. In het seizoen 2009/2010 debuteerde hij in de titelrol van King Lear (Aribert Reimann) aan de Komische Oper Berlin.

In het seizoen 2010/2011 opende hij het seizoen als Hans Sachs in Die Meistersinger aus Nürnburg aan de Komische Oper Berlin en zong daarna de rol van Klingsor in Parsival in La Monnaie in Brussel en in de San Francisco Opera. In de titelrol van Wozzeck was hij te zien in de Opéra in Nancy.* Ariadne auf Naxos (*R. Strauss)(Brussel 06-06-1997 / De Munt / La Monnaie)(Truffaldin)(bas)(generale)