Konsek - Xenia Konsek

Xenia Konsek k

sopraan  


De Belgische sopraan Xenia Konsek studeerde aan het conservatorium van Verviers, Luik en aan het Mozarteum te Salzburg. Zij kreeg bijzondere erkenning tijdens de zangwedstrijden te Verviers, Gent, Lucca, Barcelona, Mantua en Rio de Janeiro. In 1985 had zij haar debuut aan de opera van Mainz, en zong daarna te Kiel en Karlsruhe. In België stond ze op het toneel in de Munt / La Monnaie, in de Opera voor Vlaanderen, de Opéra Royal de Wallonie en tijdens het Festival de Wallonie. In Frankrijk zong ze in Nice, Dijon, Capitole de Toulouse, Opéra Comique te Parijs, Opéra National du Rhin-Straatsburg en tijdens de festivals van Radio France en Montpellier.

Haar belangrijkste rollen zijn Euridice in Orphée et Euridice, Sifare in Mitridate, Re di Ponto, Sandrina in La Finta Giardiniera, als Gravin en Susanna in Le Nozze di Figaro, Pamina in Die Zauberflöte, Leila in Les Pêcheurs de Perles, Micaëla in Carmen, Antonia in Les Contes d'Hoffmann, Mimi in La Bohème, Lauretta in Gianni Schicchi. Samen met het Orchestra of the Age of Enlightment had zij tijdens het Garsington Opera festival bijzonder veel sucses als Susanna in Le Nozze di Figaro. Als concertzangeres werkte ze onder begeleiding van het Nationaal Orkest van België, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen en het Orchestre Philharmonique de Nice in werken van Bach, Mozart, van Beethoven, Mendelssohn en Verdi.

In de Vlaamse Opera zong zij mee in het  'Te Deum van Bruckner'  en in  'Ein Sommernachtstraum'  van Mendelssohn. In het seizoen 1996/1997 zong zij in dit theater de rol van Duenna in Der Rosenkavalier en als Suor Genovieffa en Nella in Il Trittico

 

* Hänsel und Gretel (Humperdinck)(Gent 10-01-2004 / Vlaamse opera)(Zandmannetje)(sopraan)(Dauwmannetje)(sopraan)  

* L`Enfant et les sortilèges (*Ravel)(Brussel 25-09-2001 / De Munt / La Monnaie)(herderin/vleermuis)(sopraan)