Kamenik - Julia Kamenik

Julia Kamenik.jpg

sopraan


Geboren in Wenen. Studeerde technische chemie in deze stad en ging als consultant werken bij een bedrijf. Daarnaast volgde zij vanaf 1997 zanglessen bij Carol Byers en deed zij mee aan master-classes bij Thomas Quasthoff, Jean-Pierre Blivet, Kurt Widmer en KS Gunula Janowitz. Zij won meerdere prijzen bij internationale zangwedstrijden, zoals het Belvedere-Wettbewerb in Wenen en de Gesanswettbewerb Ferruccio Tagliavini in Deutschlandsberg.

Al tijdens haar studie deed zij ruime podium-ervaring op. Zij werkte mee aan de vrije Weense Opera uitvoeringen zoals aan "Stallerhof" van Gerd Kühr, en als Gravin in Le Nozze di Figaro. Met de titelrol  van Madame Pompadour in het Stadtheater Gieszen maakte zij echt haar debuut in de operawereld. Ook was zij te horen tijdens de "Robert Stolz Operetten-gala".

In het seizoen 2001/2002 trad zij op aan de Opéra National du Rhin in Straszburg in het kader van "Jeune Voix du Rhin" waar zij een breed gekozen reperoire liet horen. Sinds het seizoen 2002/2003 staat de sopraan regelmatig op de buhne van de Oper Bonn. Zij werd bewonderd door de rollen die zij daar vertolkte, o.a. als Pamina, Antonia, Mary Lloyd in Die Herzogin von Chicago (* E Kálmám), Iphis in Jeptha (*Händel), Euridice, Rosalinde, Helena in A Midsummer Night`s Dream, Donna Elvira, Mimi, Marguerite in Faust (*Gounod), Konstanze als Fulvia in Ezio (*Handel), en in de titelrol van Kát'a Kabanova.

Daarnaast zong zij als gast in verschillende Duitse theaters. In het seizoen 2010/2011 zong zij aan de Oper der Stadt Bonn de rol van Liù, Micaëla, Barones Freimann in Der Wildschütz en opnieuw als Kát'a Kabanova. Aan de Komische Oper Berlin zong zij als Julia de Weert.

Naast opera is zij ook regelmatig bewonderen bij Concert en Liederavonden. Op tournooi zong zij in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Italie, Slovenie, Japan en Libanon. Zij maakte CD opnames van het "Requiem " van Antonio Salier en van de "Petite Messe Solennelle" van Rossini.
 

 
* Fidelio (*Beethoven)(Bonn ??-10-2005 / Oper der Stadt Bonn)(Marzelline)(sopraan)  

* Der Rosenkavalier (*R.Strauss)(Bonn ??-09-2006 / Oper der Stadt Bonn)(Marianne)(sopraan)

* Káta Kabanova (*Janácek)(Bonn 05-06-2010 / Oper der Stadt Bonn)Katja (Kát`a)(sopraan / lyrisch)

* Carmen (*Bizet)(Bonn 20-02-2011 / Oper der Stadt Bonn)(Micaëla)(sopraan)