Kronthaler - Martin Kronthaler

bariton


De Oostenrijkse zanger Martin Kronthaler studeerde aan de akademie voor muziek in Krakow (Polen), in Salzburg bij Nikolaus Harnoncourt en in Wenen bij Alter Berry en Rolff Sartorius. In Basel (Zwitserland) studeerde hij aan de Schola Cantorium Basiliensis bij René Jacobs.

Zijn opera-carrière begon met opera`s van Mozart, Rossini en Salieri. Bij de `International Singer Contest van de Royal Opera de Wallonie` won hij de eerste prijs, en kreeg de uitnodiging om in Napels (Italie) de rol van Heerrufer in Lohengrin (*Wagner).

Hij was te horen tijdens het `Festival of Acient Musik`in Innsbruck, in het Landestheater van Innsbruck en Salzburg in de rollen van Guglielmo, Don Geronio in Il Turco in Italia (*Rossini), in Il Trovatore (*Verdi) als Luna. Naast de vele optredens aan de grote operahuizen in Europa zong hij ook in Japan, China en Singapore.

Vanaf 1998 tot 2002 was hij verbonden aan het Opernhaus Halle/Saale waar hij de rol vertolkte van Marcello in La Bohème, van Eisenstein in Die Fledermaus, van Vader in Hänsel ud Gretel, Harlekin in Ariadne auf Naxos (*R. Strauss), Belcore in L`elisir d`amore en nog vele anderen.

Hij zong o.l.v. vele bekende dirrigenten, waaronder Seiji Ozawa, Kiril Petrenko, Hans Wallat, Arthur Fagan, René Jacobs, Rolf Reuter, Alexander Joel. Bekende regisseurs waarmee hij werkte waren o.a. Werner Herzog, Tobias Richter, Robert Carsen, Uwe Eric Laufenberg.

Ook als concertzanger kwam Martin Kronthaler in vele Europese landen. Zijn repertoire omvat barok en moderne muziek. Van Bach en Telemann, Händel, Brahms, Orff (Carmina Burana) en Mahler. Hij zong recitels van Schubet, Schumann, Brahms, R. Strauss, Zemlinsky Mahler en anderen.


*  Die Meistersinger von  Nürnberg (*Wagner)(Keulen 26-09-2009 / Bühnen der Stadt Köln)(Fritz Kothner)(bariton)