Kleiter - Julia Kleiter

Julia Kleiter

sopraan


Geboren in Limburg. Haar eerste muzikale kennismaking was met het Limburgse Domkoor en het meisjes-kerkkoor, waar zij al op haar zesde jaar meezong. Later ging zij studeren aan de Musikhochschule Hamburg bij William Workman en in Keulen bij Klesie Kelly-Moog. Zij kreeg bekendheid als concertzangeres en in 2003 werd zij door Semyon Bychov gevraagd voor de rol van Eerste dame in Daphne (*Strauss) voor meerdere concerten en CD opnames.

In 2004 had zij haar opera-debuut als Pamina in Die Zauberflöte in de Opera Bastille in Parijs o.l.v. Jiri Kout. Deze rol zong zij daarna in Madrid, Zurich, bij het Edinburgh Festival, New York, in München, in 2012 tijdens de Salzburger Festspielen en in 2014 opnieuw in Parijs.
Terug in Zurich was zij te zien als Serpetta in La Finta Giardinera, geleid door Nikolaus Harmoncourt. Het bracht tussen beiden een belangrijk samenwerkings-verband tot stand, wat leidde tot de vertolking van o.a. Pamina in Die Zauberflöte in Zurich, Ilia in Idomeneo, in Graz en Zurich en een groot aantal concerten, waaronder haar eerste C-Minor Mass (*Mozart).

In 2006 debuteerde Julia Kleiter als Susanna in Le Nozze di Figaro in Verona en Reggio Emilia, en haar debuut als Celia in Lucio Silla (*Mozart) gedirigeerd door Jürgen Flimm in het Teatro la Fenice gevolgd door een optreden bij het Salzburg Festival. Er volgden vele rollen in even zoveel operahuizen, in samenwerking met een groot aantal bekende dirigenten.
In het seizoen 2014/2015 was zij in het Aakto-Theater opnieuw te zien als Ilia in Idomeneo.
 

* Idomeneo (*Mozart)(Essen 14-12-2014 / Aalto Musiktheater Essen)(Ilia)(sopraan)