Lotric - Janez Lotric

Janez Lotric.jpg

tenor


Janez Lotric is geboren in Zalezniki (Slowenië). Aan de muziekacademie van Ljublajang studeerde hij bij Ksenja Vidall-Zebre en bij Otta Ondina-Klasinc. Daarna kreeg hij les in Wenen van Hilde Zadek. Bij Mario del Monaco volgde hij een cursus perfectionisme en interpretatie.

In 1980 had hij zijn debuut als Nemorino in L`Elisir d Amor aan de Oper Maribor. Hier zou hij tot 1987 blijven. Bij de wedstrijd ''Toti dal Monde'' in Treviso zong hij de rol van Riccardo in Un Ballo in Maschera. Hij behaalde hiermee een prijs en kreeg bovendien een studiebeurs. Als hij in1993 in Ljublajang de rol van Bacchus zingt in  Ariadne auf Naxos, wordt opgemerkt door de regisseur Lutz Hochstraate. Deze vraagt hem voor de rol van Don José in Carmen in het Landestheater Salzburg, en in het seizoen 1996/1997 als Turiddu in Cavalleria Rusticana.

In juni 1996 debuteerd hij aan de Wiener Staasoper als Cano in I Pagliacci en het publiek is laaiend enthousiast. In november 1996 heeft hij zijn debuut als Manrico in Il Trovatore aan de Deutschen Oper Berlin, en enkele dagen later als Calaf in Turandot aan de Wiener Staats Oper. In mei 1997 keert Janez Lotric terug aan de Wiener Staatsoper.

Van 1996 tot 2000 zong hij hier in 80 voorstellingen in 11 verschillende rollen. In oktober 2000 ging hij op tournee naar Japan, samen met Edita Gruberova, Agnes Baltsa en Cheryl Studer, om de rol van Bacchus te zingen in Ariadne auf Naxos. Zijn werk bracht hem naar Santiago de Chili, Athene, Tokio, Parijs, en Palermo. Naar Noorwegen Tsjechie en naar New York, waar hij in 2005 aan de MET. de rol zong van Alfred in Die Fledermaus.

Het repertoire van Janez Lotric omvat Italiaanse, Franse, en Duitse werken, en ook rollen die zelden worden gespeeld, zoals de titelrol in de opera Ero, der Schelm (*Jakov Gotavak).

Dan zijn er nog de opnames voor radio en TV. CD opnames, met de grote tenor-aria`s van Donizetti, Gounod, Glinka, Offenbach, Verdi, Mascagni,Giordano, Leoncavallo en Pucini, verschenen in 1999. In juni 2003 verscheen bij NAXOS een solo CD (Amore, sublime amore) met stukken uit de opera`s van Verdi, R.Strauss, A.Adam enz. 

* Turandot (*Puccini)(Essen 03-10-2008 / Aalto-Musiktheater Essen)(Prins Calaf)(tenor)