Castronovo - Charles Castronovo

Charles Castronovo.jpg

tenor


Geboren 19-06-1975. Castronovo is een Amerikaanse tenor. Zijn vader is Siciliaan en zijn moeder is een Ecuadoriaanse uit Queens, New York maar groeide op in Zuid Californie. Aan de California State University Fullerton studeerde hij classical voice. Hier werd hij opgemerkt door William Vendice, de koorleider van de Los Angeles Opera, die hem meteen opnam in zijn koor. In dit operahuis begon zijn carrière als vast lid van het ensemble.

In de zomer van 1998 nam hij deel aan het belangrijke Merola opera program in de San Francisco Opera, en later ging hij naar de MET voor het Young Artist Development Program. Hij leerde hier veel en al spoedig mocht hij grote rollen zingen in bekende opera`s, o.a. als Don Ottavio in Don Giovanni, Ernesto in Don Pasquale, Fenton in Falstaff, Ferrando in Cosi fan Tutte, Tamino in Die Zauberflöte en Alfredo in La Traviata. Hij zong in de meest gerenommeerde operahuizen, zoals de Royal Opera Covent Garden, de Staatsoper Berlin, De Vienna State Opera, de San Franisco Opera, het Salzburg Festival en de Santa Fe Opera.

In het seizoen 2006/2007 was hij te zien als Rodolfo in La Bohème, Nadir in Les Pêcheurs de perles, Duke in Rigoletto, Mylio in Le Roi d`Ys (*Edouard Lalo). In 2007/2008 stond hij op de buhne van de Royal Opera Govent Garden als Tom Rakewell in The Rake`s Progress, en terug in de Los Angeles Opera zong hij de rol van Don Ottavio in Don Giovanni. In 2008/2009 was hij voor het eerst te zien in de Washington National Opera in de vertolking van Edgardo in Lucia di Lammermoor (de rol die hij ook in Brussel op zich nam), en in juni 2009 kwam hij terug naar de San Francisco Opera om als Alfredo tegenover Anna Netrebko te staan in La Traviata.

Eind 2010 zong hij de rol van Mario Ruoppolo in de wereld-première van Il Postino (*Daniel Catán) in de los Angeles Opera samen met Plácido Domingo, waarop een herhaling met deze twee volgde in juni 2011 in het Théâtre du Châtelet. In de zomer van 2011 maakte Charles Castronovo zijn debuut bij het Aix-en-Provence Festival naast de sopraan Natalie Dessay in La Traviata. In 2011/2012 zong hij voor de eerste maal in de Lyric Opera of Chicago in de rol vam Tamino. Augustus 2011 was hij te bewonderen in de Royal Albert Hall samen met het John Williams Orchestra, en in 2012 debuteerde hij in het Teatro Royal als Nero in L`Incoronazione di Poppea (*Monteverdi).

Recent zong hij ook traditionele Napolitaanse songs begeleid door een klein ensemble met gitaar, accordion, slagwerk en bas.* Lucia di Lammermoor (*Donizetti)(Brussel 18-04-2009 / De Munt / La Monnaie/Cirque Royal)(Edgardo di Ravenswood)

* Lucrezia Borgia (*Donizetti)(Brussel 23-02-2013 / De Munt / La Monnaie/Cirque Royal)(Gennaro)(lyrisch tenor)