Caproni - Bruno Caproni

Bruno Caproni c

bariton  

Bruno Caproni is van Italiaanse afkomst, maar werd geboren in Noord-Ierland. In Belfast studeerde bij James Shaw, en aan het Royal Northern College of Music. In Manchester kreeg hij les van Frederic Cox. Van 1993 tot 1997 was Bruno Caproni verbonden aan het Staatstheater Darmstadt, waar hij zong in Eugen Onegin, en La Bohème, als Michele in Il Tabarro en in Gianni Schicchi.

Hierna had hij gastoptredens in Mannheim, Essen, Franfurt, Düsseldorf, en Hamburg. Ook trad hij op aan de Welsh National Opera, de Vlaamse Opera, bij het Klangbogen Festival Wien, aan de San Fransisco Opera, en de English National Opera. Bij het Royal Opera House Covent Garden  was hij te zien in de opera`s Macbeth, La Bohème, Don Giovanni, Les Huquenots, Turandot, en I Puritani. Daarnaast zong hij nog aan de Staatsoper Wenen, het Scala di Milano en de Metropolitan Opera.

Sinds 1997 is Bruno Caproni lid van het ensemble van de Oper Köln. Hij vertolkte hier de rollen van Amonasro, Germont, Macbeth, Marcello, Michele, Gianni Schicchi en Sharpless, Enrico en Frank in Die tote Stadt van (*Korngold), Posa in Don Carlos en Rigoletto.

Hij stond op de bühne van de Deutsche Oper Berlijn in La Traviata, op het Valencia  Festival in La Gioconda, aan het Dalles Opera in Lucia di Lammermoor, aan het Royal Opera House Covent Garden in Samson et Dalila, aan de Staatsoper Wien in Ernani en Nabucco. Bij de Metropolitan Opera zong hij in La Bohème, Il Trovatore, Madame Butterfly  Lucia di Lammermoor, en bij de San Francisco Opera in Un Giorno di Regno. In Keulen was hij te bewonderen 2002/2003 als Germont en als Marcello. 
 

*  Der Freischutz (*Von Weber)(Keulen 03-11-1997 / Bühnen der Stadt Köln)(Ottokar)(bariton)

*  Falstaff (*Verdi)(Antwerpen 14-12-2008 / De Vlaamse Opera)(John Falstaff)(bariton)