Claesen - Marc Claesen

Marc Claesen c

bas / bariton 

De Belgische zanger Marc Claesen studeerde zang aan het conservatorium van Brussel bij Jules Bastin en in Maastricht bij Mya Besselink. Hij zette zijn studie voort bij Marlene Malas, Rudolf Piernay, Tom Krause en Walter Berry. Hij was laureaat van de Carreras wedstrijd in Pamplona, en in Wenen van het Belvedèreconcours.

Van 1993 tot 1996 trad hij als gast op aan het Staatstheater Darmstadt, het Stadstheater Heidelberg, de Vlaamse Opera, de Nationale Reisopera en de Nederlandse Opera te Amsterdam. Hij stond op het toneel in de rol van Masetto in Don Giovanni, Banco en Medico in Macbeth, Figaro in Le Nozze di Figaro en Conte di Ceprano in Rigoletto.

Marc Claesen is regelmatig te gast bij Spaanse operahuizen. In het Teatro Real te Madrid speelde hij de rol van Figaro in Le Nozze di Figaro, in het Teatro Julian Gayarre te Pamplona de rol van Sparafucile in Rigoletto en in Bilbao verschillende rollen in Les Huguenots. Ook als concertzanger is hij actief, in binnen- en buitenland.

Recente prestaties had hij als Ein Musiklehrer in Ariadne auf Naxos bij de Hongaarse Staatsopera, en met de titelrol in Don Giovanni in een productie van Gérard Corbiau. In de Vlaamse Opera zong hij als Novice's Friend in Billy Budd, Il Talpa en Betto in Il Trittico, Luther en Crespel in Les Contes d'Hoffmann en Sprecher in Die Zauberflöte.

Zijn dirigenten waren onder meer Silvio Varviso, Stefan Soltesz, Georges Octors, Dennis Russel Davies, Wolfgang Gönnenwein, Gianandrea Noseda, Jean-Claude Casadesus, Frank Shipway en Sigiswald Kuyken.  
 

* La Finta Giardiniëra (*Mozart)(Eindhoven 29-11-1997 / Stadsschouwburg / Opera Zuid)(Nardo/Roberto)(bas)  

* Carmen (*Bizet)(Antwerpen 06-03-1998 / Sportpaleis Antwerpen)(Zuniga)(bas)  

* Les Contes d`Hoffmann (*Offenbach)(Antwerpen 19-02-2000 / De Vlaamse Opera)(Luther - Crespel)(bas)  

* La Traviata (*Verdi)(Gent 14-06-2003 / Vlaamse opera)(Baron Douphol)(bariton)