Jacobs - Rene Jacobs

Rene-Jacobs.jpg

dirigent  


Geboren op 30-10-1946 in Gent.

Al jong zong Rene Jacobs in het koor van de kathedraal van Gent, en kwam zo terecht in de muziekwereld. Tijdens zijn studies klassieke filologie (taal en letterkunde) aan de universiteit van Gent schoolde hij zich verder in de zangkunst, eerst in Brussel, en later in Den Haag.


Toen hij de gebroeders Kuijken ontmoette, Gustav Leonhardt en Alfred Deller moedigden dezen hem aan zich te specialiseren als contratenor. Niet veel later werd hij erkend als een van de beste contratenoren van zijn tijd en trad hij op in Europa, de Verenigde Staten en het Verre Oosten. Zijn passie gaat uit naar de barokmuziek en het verkennen van vaak onbekend repertoire.

Ook de herontdekking van in de vergetelheid geraakte opera's behoort tot zijn werk. Hij stelde een groep mensen samen om deze partituren weer tot leven te wekken. De internationale muziekgemeenschap erkent René Jacobs al snel als een van de belangrijkste dirigenten op het vlak van de 17e en 18e eeuwse vocale muziek. Daardoor is hij te gast in de belangrijkste theaters en festivals, zoals de Berlijnse Philharmonie, de opera van Keulen, het Wiener Festwochen, de Salzburger Festspiele, het Concertgebouw Amsterdam, Barbican, de Royal Albert Hall en de Queen Elizabeth Hall in Londen, het Lincoln Center in New York, Suntory Hall en het Bunkamaru Theatre in Tokio, het Teatro Colon in Buenos Aires.

Ter gelegenheid van de 250e verjaardag van de Deutsche Staatsoper (1992) in Berlijn, dirigeerde hij het 250 jaar oude werk Cleopatra e Cesare (*Graun). Met dit operahuis ontstond later een nauwe samenwerking.
Hij werd benoemd tot eerste gastdirigent en artistiek adviseur voor het repertoire uit de 17e en 18e eeuw. Hij dirigeerde er Opera seria van (*Gassmann), Orpheus van (*Telemann), Semele van (*Handel), Crœsus van (*Keiser), La Griselda van (*Scarlatti), Il mondo della Luna van (*Haydn) en Rinaldo van (*Handel).

Sinds 1993 werkt hij nauw samen met de Munt. Hij dirigeerde hier La Calisto van (*Cavalli), L'Orfeo van (*Monteverdi) en Agrippina van (*Handel). Daarnaast geeft hij les en maakt geregeld tijd vrij om in de Schola Cantorum Basiliensis (waar hij gedurende vele jaren docent was) producties op te zetten met de studenten of seminaries te geven over de interpretatie van vocale barokmuziek.

Een groot deel van de ruim 250 opnames die hij maakte werd bekroond met prestigieuze onderscheidingen.
Recentere CD 's zijn Orfeo ed Euridice, Madrigali Guerrieri ed Amorosi (*Monteverdi) en een CD met aria's die voor Farinelli werden gecomponeerd, uitgebracht met de mezzosopraan Vivica Genaux. Binnenkort verschijnen La Griselda (*Scarlatti) en Le Nozze di Figaro.


* Agrippina (*Georg Friedrich Händel)(Brussel 11-09-2003 / La Monnaie)

* Orlando (*Georg Friedrich Händel)(Brussel 28-04-2012 / La Monnaie)