Gupta - Rolf Gupta

Rolf Gupta.jpg

dirigent

De Noors- Indische dirigent Rolf Gupta werd geboren in Upsala (1967). In 1984 studeerde hij af in kerkmuziek aan het concervatorium in Agder (zuid Noorwegen). Van 1984 tot 1989 studeerde hij aan de Norges Musikkøgskole, waar hij les kreeg in compositie van Olav Anton Thommessen. Hij is chef-dirigent van het Noorse Radio Symfonie Orkest en muzikaal leider van het Norwegian Baroque Orchestra (met authentieke instrumenten) en, sinds september 2006 van het Kristiansand Symphony Orchestra in zijn eigen land.

Gupta dirigeerde orkesten en ensembles, waaronder de RSO Frankfurt, het Symphony Orchestra of MDR Leipzig, BBC Symphony Orchestra, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Lahti Symphony Orchestra, de Staatskapelle Weimar, het Gothenburg Symphony Orchestra, Orchestra della Toscana, Bournemouth Symphony Orchestra, Helsinki Philharmonic Orchestra, Iceland Symphony Orchestra, het Sydney Symphony Orchestra, Rémix, Athelas Sinfonietta, Avanti!, het Ensemble InterContemporain.

Met het Oslo Philharmonic Orchestra, trad hij op met een programma waarin zijn compositie Chiaroscuro werd uitgevoerd, (een aanbevolen werk bij de 45e UNESCO Rostrum of Composers 1998). Onder zijn leiding leverde Holland Symfonia een perfect uitgebalanceerde vertolking van  Der Prinz von Homburg (*Henze), een veelkleurige en bepaald niet eenvoudige partituur.


* Der Prinz von Homburg (*Henze)(Eindhoven 29-01-2004 / Stadsschouwburg)