Joel - Alexander Joel

Alexander Joel.jpg

dirigent

Alexander Joel, halfbroer van Billy Joel, geboren in 1971 in London. Klassiek dirigent, kapellmeester, pianist en muziekaal-leider. Studeerde in 1990 af op piano (en later compositie) aan de Wiener Musikhochschule en begon in 1991 zijn dirigenten-studie aan het Konservatorium der Stadt Wien (bij Prof. Schwarz en Prof. Mark).
Al in 1995, op 24 jarige leeftijd debuteerde hij met Die Fledermaus aan het Operahuis Nürnberg.

Vlak na zijn afstuderen in 1996, was hij prijswinnaar bij de  Europese Dirigentenwedstrijd in Spoleto (Italië). In 1997 werd hij eerste Kapelmeester aan het Stadttheater Baden. In 2001 was hij als kapelmeester verbonden  aan het Stadttheater Klagenfurt waar hij een jaar later chefdirigent werd en meewerkte aan de operette Die schöne Helena. Ook werkte hij aan de Wiener Volksoper.

Sinds het seizoen 2001/2002 is hij eerste Kapelmeester aan de Deutschen Oper am Rhein in Duisburg bij o.a. Don Pasquale ( * Donizetti ). Na zijn debuut aan de Bayerischen Staatsoper München met uitvoeringen van Die Fledermaus, nam Alexander Joel ook de leiding over van Zubin Mehta bij het Oudejaarsavond-concert van 2004 / 2005. Aan het Teatro Regio di Parma leidde hij de nieuwe produktie van Rigoletto ( zijn debuut in Italië ).

Eerder al dirigeerde hij in New York  Mozarts Requiem ter nagedachtenis aan de terreuraanslag van 11 september. In Japan dirigeerde hij een serie Mozartconcerten met het Tokyo Symphony Orchestra in Kobe, Osaka, Nagoya en Tokyo.

De Deutsche Oper am Rhein vroeg deze succesvolle dirigent opnieuw voor, o.a. de nieuwe productie van de opera La Wally ( *Catalani ) ( die maar zelden op de planken wordt gebracht ), voor La Bohème, en Don Carlos, La Cenerentola, Cavalleria Rusticana / Pagliacci. Die Fledermaus leidde hij in Düsseldorf en Duisburg.   
 

* Die Entführung aus dem Serail (*Mozart)( Düsseldorf 24-09-2005 / Deutsche Oper am Rhein)