Fiore - John Fiore

John Fiore

dirigent  

John Fiore, geboren in New York (1960) komt uit een zeer muzikale familie. Hij is een veelgevraagde dirigent die over de hele wereld veel opera`s en concerten heeft geleid. Hij werkt samen met verschillende orkesten, waaronder het Boston Symphony Orchestra, het New York Kamer Orchestra, de Dresdner Staatskapelle en de Bamberger Symphonikern. Wereldwijd is hij als gast werkzaam, vooral in het Duitse en Italiaanse repertoire.

Zo stond hij o.a. in Bayerische Staatsoper München, de Dresdner Semperoper, het Savonlinna Festival in Finnland, de "Met" New York, de Lyric Opera of Chicago, de Australian Opera in Sydney en op het toneel van San Francisco, Genua, Seattle en Bordeaux. Vanaf het seizoen 1999/2000 is Fiore Chef-dirigent aan de Deutschen Oper am Rhein en sinds 2000 /2001 Algemeen muziekdirecteur van de Düsseldorfer Symphoniker. 
In augustus 2002 dirigeerde meerdere keren Der Rosenkavalier en Die Meistersinger von Nürnberg bij de  Opernfestspielen in Savonlinna.

In augustus 2003 leidde hij de wereldpremière van Madame Mao (*Bright Sheng) in Santa Fé. Bijzondere uitvoeringen waren te zien aan de Deutschen Oper am Rhein in het seizoen 2003/2004, o.a. bij de nieuwe productie van Il trittico (*Puccini) onder de regie van Dietrich Hilsdorf, en Der Ring des Nibelungen (*Wagner).
In het seizoen 2004 / 2005 kreeg hij de muzikale leiding bij de premières van Don Giovanni, Elektra (*Strauss) en Parsifal (*Wagner).

In januari 2005 dirigeerde hij de allereerste uitvoering van de opera Vipern (*Christian Josts), en in april en mei zeer succesvol Der Ring des Nibelungen in Praag. Later in dat seizoen bij de première van Les Troyens had hij de leiding, die spectaculair genoemd mag worden. Na gast-optredens in Los Angeles met La Traviata, en in Santa Fe met Salome, was hij te zien in München, Berlijn en Praag. Met de Düsseldorfer Symphonikern ging hij op tournee naar Japan. 

* Norma (*Bellini)(Düsseldorf 27-05-2003 / Deutsche oper am Rhein)  

* Il Trittico - Il Tabarro ( *Puccini)(Düsseldorf 19-10-2003 / Deutsche oper am Rhein)  
* Il Trittico - Suor Angelica (*Puccini)(Düsseldorf 19-10-2003 / Deutsche oper am Rhein)  
* Il Trittico - Gianni Schicchi (*Puccini)(Düsseldorf 19-10-2003 / Deutsche oper am Rhein) (samen gebracht)

* Jenůfa (*Janáček)(Düsseldorf 06-10-2007 / Deutsche Oper am Rhein)