Jenkins - Graeme Jenkins

Graeme Jenkins

dirigent


Graeme Jenkins is in 1958 geboren in Londen. De Britse dirigent is gespecialiceerd in opera. Hij kreeg muzieklessen aan de Universety of Cambridge en studeerde daarna dirigeren aan het Royal College of Music. Hij werkte samen met Norman Del Mar en Sir David Willcocks en leidde Albert Herring en The Turn of the Screw (*Britten).

Van 1986 tot 1991 was hij muzikaal directeur van de Glyndebourne Touring Opera. Jenkins eerste opdracht als dirigent met de Dallas Opera was in 1992 en in 1994 werd hij daar muzikaal directeur en was de jongste Britse dirigent die Der Ring des Nibelungen leidde met een zeer gewaardeerde productie. Sinds 1997 is hij eerste gastdirigent  van de Kölner Oper. Gastoptredens had hij in de grote operahuizen en op concertpodia over de hele wereld, Sydney, Toronto, Parijs, Geneve en in Amsterdam, met werken van (*Gluck) (*Mozart) (*Wagner) en (*Verdi).

Aan de Nederlandse Opera dirigeerde hij Simon Boccanegra, La Traviata en Der Fliegende Hollander. In Glyndebourne debuteerde hij met Carmen (*Bizet) en Capriccio (*R Strauss). Sensationeel was zijn optreden bij Death in Venice (*Benjamin Britten) en La Clemenza di Tito (*Mozart) in 1999.

Na zijn debuut met de opera  Acis and Galatea (*Händel) in de zomer van 2000, dirigeerde hij voor de eerste maal Wozzeck (*Alban Berg) evenals de eerste opvoeringen van (*Pickers) Thérèse Raquin. In Keulen leidde hij als eerste gastdirigent, van 1997 tot 2002 veel bekende opera`s en de Messa da Requiem. In 2005 debuteerde hij aan de Vienna State Opera met Billy Budd. In mei 2007 verlengde hij zijn contract met de Dallas Opera tot 2011 en daarna nog tot mei 2013. Hij werd benoemd tot Music Director Emeritus.

Tegenwoordig woont hij in Dorset, samen met zijn vrouw Joanna en dochters Matha en Isabella.

 

* Eugen Onegin (*Tsjaikovski)( Keulen 11-10-2000 / Bühnen der Stadt Köln)