Jurowski - Vladimir Jurowski

Vladimir Jurowski

dirigent 


Geboren 04-04-1972 in Moskou (Rusland). Hij studeerde aan het conservatorium in zijn geboorteplaats en voltooide zijn studie in Dresden en Berlijn. Hij maakte zijn internationale debuut op Wexford Festival (1999) met Meinacht (*Rimski Korsakov) en kort daarna met een productie van Nabucco in Covent Garden. De zeer dynamische Jurowski wordt wereldwijd gewaardeerd om zijn avontuurlijke en artistieke benadering en zijn muzikale precisie.
Van 1997 tot 2000 was hij onder meer chef-dirigent van de Komische Oper Berlin en van 2001 tot 2013 artistiek leider van de Glyndebourne Festival Opera.
Hij werd in 2003 eerste gast-dirigentvan het Londen Philharmonic Orchestra, en sinds 2007 is hij hier chef-dirigent. Ook is hij verbonden aan het Russisch Staats Symfonieorkest, en vanaf 2015 van het Georges Enuscu Festival.

Vladimir Jurowski is regelmatig te gast bij o.a. de Berliner Philharmoniker, het Philadelphia Orchestra, de Chicago Symphonie, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en het Gewandhaurorchester Leipzig.
Sinds zijn debuut in oktober 2006 bij het Koninklijk Concertgebouworkest is hij hier regelmatig te gast. Tijdens zijn optreden in november  2014 leidde hij het Vioolconcert van (*Michel van der Aa), een wereldpremière, met Janine Jansen als soliste. Ook waren er werken van Debussy, Janacek, Ljadov en Stravinski te horen.

 

Geboren: 4 april 1972 (44 jaar), Moskou, Rusland

Echtgenote: Patricia Jurowski

Opleiding: Conservatorium van Moskou

Albums: Violin Concertos / The Hebrides, meer

Platenlabels: Deutsche Grammophon, Hyperion, Pentatone, meer

Nominaties: Grammy Award voor Beste Opera Opname
* Lucia di Lammermoor (*Donizetti)(Berlijn 22-04-1997)(Staatsoper Unter den Linden)(J)