Abete - Antonio Abete

Antonio Abete.jpg

bas 


De Italiaanse bas Antonio Abete is gespecialiseerd in het renaissance- en barokrepertoire. Hij werkte samen met specialisten als Alan Curtis, René Jacobs, Peter Neumann en met het Ensemble Il Giardino Armonico.

Als gast zong hij op de belangrijkste festivals voor oude muziek, zoals Oude Muziek in Utrecht, het Festival van Brugge, in Antwerpen, het Lufthansa Barok Festival van London, het Berkeley Early Music Festival van San Francisco, en het International Festival of the Arts in New York. Ook was hij te horen in diverse  barok-opera's, met vertolkingen in, Il Ritorno di Ulisse in Patria, Il Ballo delle Ingrate (*Monteverdi), Tamerlano, Deidamia, Agrippina (*Handel), L'Anima del Filosofo Ossia, Orfeo ed Euridice (*Haydn).

Hij stond op de bühne als Don Alfonso Così fan tutte, als Bartolo Le Nozze di Figaro, Masetto en Leporello Don Giovanni, en Publio in La Clemenza di Tito.

In 1993 won hij het operaconcours As.li.co waar hij debuteerde in een recenter repertoire, namelijk I Quattro Rusteghi (*Wolf-Ferrari). Ook deed hij mee met het Monteverdi-project met Maurizio Pollini, dat in 1999 op de Salzburger Festspiele werd opgevoerd, om vervolgens ook naar Carnegie Hall in New York (2001) en Tokio (2002) te reizen.

Tot het concertrepertoire van Antonio Abete behoren Bachs passies, werk van Handel, Haydn, Mozart, Stravinsky, en de muziek van Honegger. Zijn CD opnames variëren van Monteverdi tot Verdi, met echter een duidelijke voorkeur voor werken uit het barokrepertoire.
 
* Agrippina (*Georg Friedrich Händel)(Brussel 11-09-2003 / La Monnai)(Pallas)(bas)