Alexander - Roberta Alexander

Roberta Alexander

sopraan  


Roberta Alexander is in 1949 geboren in Lynchburg (U.S.A.). Haar moeder was dramatisch sopraan. Ze was concertzangeres en heeft alleen in een opera van Benjamin Britten gezongen en in Porgy and Bess. Verder zong zij het gewone concertrepertoire voor sopraan. Maar al op 36 jarige leeftijd kreeg ze een hartaanval en zes jaar later een hersenbloeding. Haar stem was niet weg, maar het lichaam wilde niet meer.

Roberta was een zelfstandig, vroeg volwassen kind, te wijs voor haar leeftijd, zonder broertjes en zusjes. Vaak mocht zij mee naar optredens van haar moeder. Al op haar zevende kende zij alle aria' s van Pucini en Wagner die haar moeder zong. Misschien was zij enigszins hoogbegaafd. In de derde klas van de lagere school sloeg zij twee klassen over en belandde dus twee jaar jonger in de zesde. Daar werd zij veel gepest, maar haar reactie was, 'Ik zal jullie wel eens even wat laten zien'. Zij verdiepte zich totaal in de muziek, pianoles, fluitles. Zij vond dit niet echt leuk, maar voor zingen vond haar vader haar nog veel te jong.

Zij woont al vanaf ongeveer 1972 in Nederland, in Ouderkerk aan de Amstel.  Roberta weet van zichzelf dat zij een raar temperament heeft. Heel snel verdrietig of kwaad, maar ook heel snel gelukkig. Je stem verbergt dat niet en ook je houding niet.

De liefde voor het vak vond zij in haar carrière vooral bij het zingen van alle Mozartopera's. Het leverde de bijnaam  'Mozartzangeres'  op. Daar is zij trots op, omdat bij Mozart de kleinste kleinigheid al emotie opwekt. Een aria zingen voor vierduizend mensen met als begeleiding slechts een luit, kan echt hemels klinken.

Nu is Roberta Alexander als hoofdvakdocent zang verbonden is aan de Rotterdam Academy for Classical Music van het Rotterdams Conservatorium, en zij verzorgde van woensdag 29 tot en met vrijdag 31 maart 2006 in de Doelen in Rotterdam een aantal masterclasses. In deze masterclasses staan Mozart - aria's centraal.

Haar status als sopraan reikt tot ver buiten de grenzen van beide landen Nederland en Amerika. Haar veelzijdigheid is verbluffend. Ook als recital - zangeres staat Roberta Alexander aan de internationale top.
Met haar Mozart-rollen oogstte ze succes op de podia van onder meer Metropolitan Opera in New York, Staatsoper in Hamburg, Teatro La Fenice in Venetië, Royal Opera House in Londen en de Wiener Staatsoper .
 

* Concert Carnavalesk, 2007 Eindhoven (15-02-2007 Muziekcentrum Frits Phillips)

* Le Nozze di Figaro (*Mozart)(Nijmegen 09-10-2015 / Orkest van de Achttiende Eeuw)(Marcelina)(sopraan)