Aguilar - René Aguilar

René Aguilar a

tenor  

René Aguilar is geboren in Punta-Arenas (Chili). Aan de Universidad Católica de Chile studeerde hij klassieke gitaar. Aan de Universidad de Chile nam hij les in muziek-pedagogiek en in Santiago de Chile studeerde hij zang bij Hans Stein. Van 1984-1993 was hij lid van het koor Teatro Municipal de Chile en zong hij regelmatig als solist. In 1990 ging hij als solist op rondreis in de "Misa Criolla" (Creoolse mis uit Zuid-Amerika) door Europa.

Als solo-zanger was hij te zien in de rol van Monostatos, Jood 2 in Salome, Remendado in Carmen, en Pang in Turandot. In 1993 werd hij koorzanger bij het Aalto-Musiktheater Essen (het beste operakoor van Duitsland) en werd hij wederom veel solo partijen ingezet. Bij Soto Papulkas en en Kàroly Szilàgyi vervolgde hij zijn zangstudie in Essen.

Als concertzanger was hij te horen in Chile en Duitsland (Bach - Magnificat, Mozart - Reqiem, Haydns "Jahreszeiten" en "Schöpfung" ). Andere kleine solo-werken zong hij in operaprodukties, zoals in Die Meistersinger von Nürnberg, in Un ballo in maschera, in Salome, als hoofdman van de boogschutters in Simon Boccanegra en als Harry in La Fanciulla del West.
 
Aguilar is medeoprichter van het ensemble "Kontrast-e-Latino".

 
* Simon Boccanegra (*Verdi)(Essen 19-02-1997 / Aalto-Musiktheater Essen)(hoofdman boogschutters)(tenor)  

* La Fanciulla del West (*Puccini)(Essen 27-11-2006 / Aalto-Musiktheater Essen)(Harry)(tenor)

* Un Ballo in Maschera (*Verdi)(Essen 20-05-2009 / Aalto-Musiktheater Essen)(Rechter)(tenor)