Aleksanyan - Liana Aleksanyan

Liana Aleksanyan.jpg

sopraan


Geboren in Yerevan (Armenie). Haar muzikale carriere begon al toen zij negen jaar was met piano-lessen aan de Mirzoyan Music School. Op haar zestiende (1996) ging zij zang studeren aan de Vokal-Akademie van S. Danielyan waar zij als solist ook meewerkte aan de Opera Studio. In 2000 vervolgde zij haar zangstudie aan het Komitas Koncervatorium in Jeravan en zij behaalde hier haar eindiploma met uitstekende resultaten. Hierop aansluitend bezocht zij Meesterklassen aan de Mailander Scala bij D. Mazzola. Gedurende haar studietijd zong Liana Aleksanyan in het Armenischen-Nationaltheater in Jeravan en won zij de derde prijs bij het Concours International de Grant in Toulouse.

In 2007 was zij finaliste bij de Competizione dell´Opera in Dresden en de International hns Gabor Belvedere Competition in Wenen. Sinds 2003 valt zij onder de bescherming van Alenuch Melkonian. Haar eerste theater-optredens in Europa begonnen in het seizoen 2005/2006, als Fioddiligi in Cosi fan Tutte bij het Opera de Bauge Festival in Frankrijk, in de titelrol van Manon Lescaut aan de Oper Oslo en het Landestheater Linz en aan de Wiener Volksoper als Contessa in Le Nozze di Figaro. In het seizoen 2006/2007 debuteerde zij aan het Braunschweich Staatstheater als Violetta in La Traviata en vanwege haar succes kwam zij daar terug met de rol van Gilda in Rigoletto en als Mimi in La Bohème.

In de seizoenen 2008/2009 en 2009/2010 was zij als vaste medewerker verbonden aan het Braunschweich Staatstheater en stond daar op de buhne als Amelia in Simon Bocaccanegra, Desdemona in Otello, Tatjana in Eugen Onegin, Lucia in Lucia di Lammermoor en Michaela in Carmen. Bij gastoptredens aan de Komische Oper Berlin was zij te zien als Violetta in La Traviata, Antonia in Les Contes d´Hoffmann, aan de Köln Operahaus als Mimi in La Bohème, aan de Hamburgische Staatsoper als Lucia in Lucia di Lammermoor, Violetta in La Traviata, Gilda in Rigoletto, aan de Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf Michaëla in Carmen, en Donna Anna in Don Giovanni.

Vanaf het seizoen 2010/2011 behoort zij tot de vaste medewerkers aan het Aalto Theater Essen waar zij optrad als Pamina in Die Zauberflöte, Fiordiligi in Cosi fan Tutte, Donna Anna in Don Giovanni, Adina in L´Elisir d`Amore en in La Traviata als Violetta in de première met Stefan Soltenz.

In 2011/2012 zong zij de titelrol in Luisa Miller aan de Oper Stuttgard.

 

* La Traviata (*Verdi)(Essen 12-05-2012 / Aalto-Musiktheater Essen)(Violetta Valéry)(sopraan)