Randes - Diogenes Randes

Diogenes Randes.jpg

bas

De jonge Braziliaanse bas Diogenes Randes volgde zijn muzikale opleiding in zijn geboortestad Sao Paolo en aan het Conservatoire in Colmar (Frankrijk) waar hij zijn studie in 1999 afsloot met een speciale onderscheiding. Al tijdens zijn studie in Sao Paolo behaalde hij de derde prijs tijdens het Maria Callas concours.

Hierna was hij succesvol bij andere belangrijke wedstrijden waaronder de Internationale wedstrijd voor Italiaanse Opera in Dresden. Al tijdens zijn opleiding kreeg hij een vast contract en zong o.a. als Bonzo in Madama Butterfly en als Masetto in Don Giovanni in Sao Paolo, als Jacarei en Manaus en als Don Basilio in Il Barbiere di Siviglia in Maringa.

In Frankrijk stond hij op het toneel als Don Alfonso in Così fan Tutte. De rol van Sarastro zong hij in Die Zauberflöte in Gent, Colatinus in The Rape of Lucretia (*Britten) en Portret in Alexander Bis (*Martinu). Deze twee laatste rollen zong hij ook voor de Internationale Operastudio "Jeune voix du Rhin" in Strasbourg/Colmar, waar hij lid was in het seizoen 2000/2001.

Toen hij 24 jaar was kreeg hij een contract aan het Theater Freiburg, waar hij gedurende drie seizoenen veel belangrijke rollen speelde, o.a Sarastro, Banco in Macbeth, Sparafucile in Rigoletto, Guglielmo in Così fan Tutte en Timur in Turandot. In de zomer van 2004 was hij tijdens de Ludwigsburger Festspielen te bewonderen als Don Basilio in Le Nozze di Figaro, en in een concertante-uitvoering van La Traviata.

Zijn concert-repertoire omvat de rollen als bas in de volgende werken, Requiem van Fauré, Missa da Requiem van Verdi, Matthäus-Passion van Bach, Stabat Mater van Dvorak, Deutsches Requiem van Brahms, 9e Symphonie van Beethoven.

In het seizoen 2004/2005 werd hij lid van het ensemble van het Aalto-Musiktheater Essen en zong hier als Sarastro, Bottom in A Midsummer Night's Dream en Nachtwächter in Die Meistersinger von Nürnberg. In de zomer van 2005 won hij de  Internationale Placido-Domingo-wedstrijd "Operalia" in Madrid. 

In het seizoen 2006/2007 vertolkte hij in het Aalto-Musiktheater Essen o.a. de rol van Don Giovanni, Padre Guardiano /Marchese di Calatrava in La forza del destino en Mustafà in L' Italiana in Algeri. In 2007 was hij Nachtwächter in Die Meistersinger von Nürnberg bij de Bayreuther Festspielen.  
 

* A Midsummer Night`s Dream (*Britten)(04-02-2005 / Aalto-Musiktheater Essen)(Bottom)(bas/bariton)  

* Lucia di Lammermoor (*Donizetti)(Essen 26-03-2006 / Aalto-Musiktheater Essen)(Raimondo Bidebent)(bas)                              
* Lucia di Lammermoor (*Donizetti)(Essen 08-04-2006 / Aalto-Musiktheater Essen)(Raimondo Bidebent)(bas)