Robson - Nigel Robson

Nigel Robson.jpg

tenor


Deze Britse lyrisch tenor is leerling van Alexander Young en Gustave Sacher. Hij is bekend door zijn Barok- en Opera repertoire uit de twintigste eeuw. Hij is hij kreeg vooral bekendheid door zijn muziek-uitvoeringen van Benjamin Britten. Hij zong op verschillende belangrijke Britse Europese en Japanse muziek-Festivals.

Met zijn lichte, warme en flexibele stem maakte hij op een kenmerkende manier veel Britse werken, geschreven voor wijlen Sir Peter Pears toegankelijk. Van de bekende composities van Britten zong hij in The Rape of Lucretia als Male Chorus, In Billy Budd als Captain Vere, The War Requiem, Spring Symphony, en de titelrol in Peter Grimes. Ook is hij bekend door zijn vertolking van Pandarus in Troilus and Cressida (*Walter Walton).

Andere rollen waren Bajazet in Tamerlano. heks in Hänsel und Gretel, Laca in Jenufa, de titelrol in Idomeneo. Robson zong in de Welsh national Opera, de Lisbon Opera, Opera Nordh, Grand Theatre in Tours, Glyndebourne, het Edinburg Festival, St Petersburg, Praag, Tel Aviv, Amsterdam, Parijs Milan en Rotterdam.

Concert-optredens van hem waren Die Schöne Müllerin (*Schubert), Das Lied von der Erde (*Mahler), The Wedding and Renard (*Stravinsky.

Hij werkte samen met verschillende ensembles, waaronder The Orchestra of the Age of Enligthenment en ensembles met nieuwe muziek o.a. het Ensemble Modern. Hij was te horen in de wereldpremière van Wolf Cub Village (*Guo Wenjing), The Maids (*John Lunn), en de rol van Chigyô in Tojirarete Fune (*Maki Ishii) (Das Schiff Ohne Augen), en grote rollen in Aldenburg.

* Idomeneo (*Mozart)(Brussel 03-04-2010 / La Monnaie)(Hogepriester)(tenor)