Ryan - Lance Ryan

Lance Ryan

tenor

 

De Canadees Lance Ryan is een van de meest gevraagde heldentenoren van vandaag. Zijn specialiteit zijn rollen in de opera`s van Richard Strauss en Richard Wagner. Ryan volgde zijn opleiding bij Gianni Raimondi en Carlo Bergonzi. De start van zijn carriere begon met het winnen van de Sieger Aslico Wettbewerp in 2002 in Italie. In 2005 verhuisde hij naar Duitsland om zijn repertoire uit te breiden. Zijn verbintenis als lid aan het Badischen Staatstheater Karlsruhe gaf hem de kansen om belangrijke rollen te zingen, o.a. als Siegmund in Die Walküre, Cavaradossi in Tosca, de jonge Siegfried in Die Gotterdammerung en Siegfried in Siegfried, Otello, Calaf in Turandot, Keizer in Die Frau ohne Schatten, Bacchus in Ariadne auf Naxos, Andrea Chenier, Florestan in Fidelio, Enzo in La Gioconda en Lohengrin.

Met gast-optredens kwam hij o.a. bij de Bayreuter Festspielen, waar hij onder de dirigent Christian Thielemann in 2010 als Siegfried zong. Bij de Salzburger Osterfestspielen o.l.v. Sir Simon Rattle, en daarvoor bij de Maggio Musicale in Florence en in Palau de les Arts in Valencia onder Zubin Mehta. Ook in de Opera von Strasbourg en de Vlaamse Opera Gent stond hij op de buhne. Als Turridu in Cavalleria Rusticana debuteerde hij in Rome, in het Teatro Lirico di Cagliari zong hij de rol van Siegmund in Die Walküre en Hoffegut in Die Vögel (*Walter Braunfels). In het Gran Teatre Liceu Barcelona was hij te zien als Max in Der Freischütz.

Ook bij de Nederlandse Opera in Amsterdam zong hij als Calaf in Turandot. In 2010 was hij wederom Siegmund in Die Walküre, en bij het China Gastspiel tijdens de expo 2010 in het Grand National Theatre in Shanghai, waar hij ook nog eens in Die Gotterdammerüng Siegfreid vertolkte. In 2014 zal hij te zien zijn als Alvaro in La Forza del Destino, Samson in Samson et Dalila, Max en Siegmund. In Frankfurt als Tristan, Midas in Die Liebe de Danae en als Tannhäuser. Deze rollen zal hij ook zingen in de Hamburg State Oper, (zijn debuut daar).


* La Forza del Destino (*Verdi)(Keulen 24-01-2014 / Bühnen der Stadt Köln)(Alvaro)(tenor)