Devos - Francisca Devos

Francisca Devos

sopraan


De Belgische Francisca Devos studeerde klassieke zang aan het Koninklijk Concervatorium in Antwerpen. Na haar studie werd zij lid van de Opera Studio van De Munt in Brussel. Van 2003 tot 2005 ontwikkelde zij zich aan de Operastudio van de Deutsche Oper am Rhein en was zij als soliste verbonden an de Stadtische Bühnen in Osnabrück. Zij had succes met de rol van Eerste Dame in Die Zauberflöte en Grävin Zedlau in Wienerblut.

Met haar optreden in 2005 aan de Deutsche Oper am Rhein, als Cendrilon in de gelijknamige opera (*Massenet) werd zij verkozen als de beste Nachwuchssangerin van Nordrhein Westfalen. Met ingang van september 2008 werd zij soliste aan het Aalto Theater Essen. Zij was hier o.a. te bewonderen als Gretel in Hänsel und Gretel, Eerste Dame, Musetta in La Boheme, Micaela  in Carmen en als Comtessa Stasi in Die Csardasfürstin. Van Wagners Ring zong Francisca Devos Freia in Das Rheingold, Gerlinde in Die Walküre, en derde Norn en Gutrune in Die Götterdämmerung.

Ook in het hedendaagse repertoire voelt zij zich gelukkig. Zo was zij te zien als Elisabeth in Elegie für junge Liebende (*Henze), als Juana Castrada in Das Wundertheater eveneens van (*Henze), en als Verrückter Dichterin in Vipern (*Christian Josts). In verschillende operahuizen en bij Festivals zong zij als gast, Als Zerlina aan de Deutsche Oper am Rhein, Pisana in De Munt, Eerste dame in Wuppertal, als Zerlina bij het Festival de Musique in Straatsburg en als Elias bij het Klangvocal in Dortmund. In het Aalto Theater was zij te zien als Tatjana in Eugen Onegin en als Gianetta in L`Elisir d`Amore.

Daarnaast zingt zij ook graag concerten. o.a. het Requiem (*Faure), de Otto Nicilai Messe (*Haydn), de Krönungsmesse (*Mozart) en Missa Solenis (*Mendellsohn). Samen met het koor "Altra Voce" de Johannespassion (*Bach).

Met het WDR Rundfunksinfonieorchester zong zij de rol van Pisana in I Due Foscari. Ook zong zij de Bachianas Brasileiras nr.5 (*Villa Lobos) en Le Petite Messe Solenelle tijdens het Klangvokal 2011.


* La Traviata (*Verdi)(Essen 12-05-2012 / Aalto-Musiktheater Essen)(Flora Bervoix)(sopraan)