Dowd - Jeffrey Dowd

Jeffrey Dowd d

tenor  

Jeffrey Dowd is in New York geboren, en studeerde in Yale en Indiana bij Margaret Harshaw. Voordat hij zijn eerste opera-engagement afsloot, was hij in de Verenigde Staten al  bekend als popmuzikant en rockzanger.

Vanaf 1994 is hij lid van het ensemble van het Aalto-Musiktheater Essen, waar hij de rollen zong van Lohengrin en Stolzing in Die Meistersinger von Nürnberg, Laca in Jenufa (*Janáček) Parsifal, Keizer in Frau ohne Schatten, Apollo in Daphne, Florestan in Fidelio, Peter Grimes, Don Carlos, Sergej in Lady Macbeth aus Minsk, Matteo-Arabella en Cavaradossi in Tosca.

Als gastspeler stond hij in de Mailänder Scala, als Keizer in Frau ohne Schatten, in Antwerpen als Luigi in Il Tabarro, in Salzburg als Apollo in Daphne. In Antwerpen debuteerde hij als Stolzing in Die Meistersinger von Nürnberg, de rol die hij ook zong bij de Festspielen in het Finse Savonlinna, aan de Wiener Staatsoper, in Stuttgart en in Zürich. In Barcelona speelde hij de rol van Sergej en Siegmund. 

Tijdens het seizoen 2003/2004 zong hij concerten in de Hamburger Musikhalle, zoals Beethovens 9e Sinfonie, en bij de Kölner Philharmonie de rol van Leukippos in Daphne (*R. Strauss). Bij de Wiener Musikverein zong hij Mahlers "Lied von der Erde". Het seizoen 2004/2005 verrtolkte hij aan het Aalto-Musiktheater Essen de rollen van Stolzing, Tambourmajor in Wozzeck, Narraboth in Salome, Riccardo in Un Ballo in Maschera en Apollo in Daphne.

Als gast stond hij aan het Teatro del Liceo Barcelona Grigorij in Boris Godunow, in Gran Canaria in Daphne, aan het Teatro Real Madrid in Lohengrin, aan der Volksoper Wien Die verkaufte Braut, en in Antwerpen/Gent in Ariadne auf Naxos
 

*  Simon Boccanegra (*Verdi)(Essen 19-02-1997 / Aalto - Musiktheater Essen)(Gabriele Adorno)(tenor)

*  Don Carlos (*Verdi)(Essen 19-04-1998 / Aalto - Musiktheater Essen)(Don Carlos)(tenor)
*  Don Carlos (*Verdi)(Essen 30-04-1998 / Aalto - Musiktheater Essen)(Don Carlos)(tenor)  

*  Fidelio (*Beethoven)(Essen 10-10-1998 / Aalto - Musiktheater Essen)(Florestan)(tenor)  

*  Lohengrin (*Wagner)(Essen 26-10-2002 / Aalto - Musiktheater Essen)(Lohengrin)(tenor)