Dam van - José van Dam

José van Dam d

bas / bariton  


Geboren (1940) als Jozef van Damme, in Jette bij Brussel. Zijn vader was meubelmaker. Op zijn zeventiende ging hij studeren aan het conservatorium van Brussel bij Frederic Anspach. Zijn operadebuut (1961) beleefde hij aan de Parijse Opéra als Don Basilio in Il Barrière di Siviglia (*Rossini). Hij bleef daar tot 1965.

Daarna trad hij op in de grootste operahuizen en tijdens festivals over de hele wereld, o.a. in The Met in New York, La Scala in Milaan, in Berlijn, Salzburg enz.

Gedurende zijn carrière heeft Van Dam tientallen CD's opgenomen (voor drie ervan won hij een Grammy Award). Ook werkte hij mee in verschillende verfilmingen, zoals The Music teacher en Don Giovanni. Hij maakte een video met opnamen van Die Winterreise van (*Schubert).

Aan bepaalde rollen weet Van Dam op een zeer unieke manier gestalte te geven. Hierdoor worden deze optredens beschouwd als het grote voorbeeld, 'de geldende norm'. o.a. als Hans Sachs in Die Meistersinger von Nürnberg (*Wagner), Golaud in Pélleas et Mélissande (*Debussy), en Falstaff in de gelijknamige opera (*Verdi).

De droom van elke operadirecteur is, José Van Dam te kunnen strikken om één van deze rollen te vervullen in hun operahuis. Naast het prachtige, warme geluid van zijn stem is zijn unieke wapen inlevingsvermogen, overtuigingskracht en présence. 
 

* Il Turco in Italia
(*Rossini)(Brussel 04-01-1996 / De Munt / La Monnaie)(Selim)(bas)  

* Il Trittico - Gianni Schicchi (*Puccini)(Brussel 20-12-1997 / De Munt / La Monnaie)(Gianni Schicci)(bariton) 

* Pelléas et Mélisande (*Debussy)(Brussel 28-03-1999 / De Munt / La Monnaie)(Golaud)(bariton)  

* La Traviata (*Verdi)(Brussel 08-12-2006 / De Munt / La Monnaie)(Giorgio Germont)(bariton)