Devos - Liesbeth Devos

Liesbeth Devos.jpg

sopraan


Geboren in Beveren Waas (Belgie). Aan de muziek-academie van deze stad studeerde zij theater, voordracht en hobo. Zang studeerde zij met Lieve Suys, en aan het Koninklijk Concervatorium van Antwerpen met Stefanie Friede. Hier volgde zij ook liederen cursus bij Lucienne Van Deyk en Josef Beenhouwer, en lessen in opera-leer bij Guy Joosten. Zij slaagde met prachtige punten op La Chapelle musicale Reine Élisabeth, waar zij les kreeg van José van Dam en Susanna Eken.

Al tijdens haar opleiding debuteerde zij in De Munt met de rol van Despina in Cosi fan Tutte. Hierna kreeg zij de rol aangeboden van Ilse in de wereldpremière van Frühlingserwachen (*Mernier) en van Papagena in Die Zauberflöte. In april 2004 zong zij de rol van Miss Wordsworth in Albert Herring in de Vlaamse Opera. In april 2005 was zij te zien als Meleagro in Corona (*Gluck), uitgebracht door het Antwerpse Concervatorium. In 2006 zong zij de rol van tweede vrouw in Dido and Aeneas o.l.v. Richard Egarr die haar daarna vroeg voor de Johannes-Passion met de Academy of Acient Music in Weimar. In 2008 nodigde hij haar uit voor een tournee door Azie met de Nelson Messe (*Haydn).

In 2007 nam zij in Aix-en-Provence de rol op zich van Barbarina in Le nozze di Figaro.  In 2008 vertolkte zij deze rol in de Vlaamse Opera en zong daar vervolgens als Lucia in The Rape of Lucretia, eerste nicht in Peter Grimes en met de hoofdrol Helena in The Rage of Life (*Kats-Chernin) was zij opmerkelijk succesvol. Met deze rol was zij ook te zien in Rotterdam (Operadagen-NL) in Miskolz (Hongarije) en in Stuttgart (Staatsoper-D).

In 2010 maakte Liesbeth Devos  haar debuut in de Opera de Wallonie als Xunchia in L`inimico delle Donne (*Baldassare Galuppi) o.l.v. Rinaldo Alessandrini. Onder zijn leiding zong zij een jaar later concerten in Boston, en de Stabat Mater en Salve Regina van Pergolesi samen met de Handel en Haydn Society.

Liesbeth Devos is een veelgevraagd concertzangeres en haar liefde voor hedendaagse muziek is ook bekend. Als Liedzanger werd zij in 2011 finaliste van de Wigmore Hall-Indipendent Opera Voice Fellowship. In 2013 was zij Marie in Guillaume Tell (*Gretry) in de Opera de Wallonie. Liesbeth Devos is zeer dankbaar voor de verschillende beurzen die zij kreeg. Voor haar inzet als vertolkster van de Belgische muziek werd zij bekroond met de Pelemans prijs.


* Guillaume Tell (*Grétry)(Luik 15-06-2013 /Opéra Royal De Wallonie)(Marie)(sopraan)