Devol - Luana Devol

Luana Devol d

sopraan

De Amerikaanse sopraan Luana DeVol studeerde aan de San Francisco State University bij Janet Parlova en Jess Thomas, en in Londen bij Vera Rosza. Ze is winnares van de operawedstrijd van de Metropolitan Opera te New York.

In 1983 maakte Luana Devol haar Europese debuut als Leonore Fidelio. Van 1984 tot 1987 was ze verbonden aan het Stadttheater van Aken en in de periode 1986 tot 1990 aan het Nationaltheater te Mannheim. Sinds die tijd is ze te gast aan zowat alle Europese operahuizen.

Haar belangrijkste rollen waren die van Leonore Fidelio in de Scala onder Lorin Maazel en op de Salzburger Festspiele onder Kurt Masur, Brünnhilde Siegfried op de Bayreuther Festspile onder Daniel Barenboim, Ariadne Ariadne auf  Naxos aan de Staatsoper te Wenen, Kaiserin Die Frau ohne Schatten onder Sawallisch en in Parijs onder von Dohnányi, Maria Friedentag te Dresden onder Soltesz en Orffs Antigonae te München onder Peter Schneider.

Andere rollen van haar zijn Donna Anna en Donna Elvira Don Giovanni, Agathe Der Freischütz, Senta Der Fliegende Holländer, Elisabeth Tannhäuser, Chrysothemis Elektra en Marschallin Der Rosenkavalier.

In 1996 maakte Luana DeVol met haar eerste Isolde te Braunschweig de overstap naar het hoogdramatische vak. Als Isolde was ze daarnaast te gast in Dresden, Leipzig, in de Vlaamse Opera te Antwerpen en in Gent en op de Salzburger Festspiele 2000 onder leiding van Lorin Maazel. Voor haar Isolde-vertolking en de titelrol in Elektra te Basel ontving Luana DeVol de nominatie als zangeres van het jaar in Opernwelt 1997.

In 1998 debuteerde ze als Färberin Die Frau ohne Schatten (Essen) en vertolkte ze Brünnhilde in Die Götterdämmerung in de Scala onder Riccardo Muti. Ze keerde in de Scala terug als Färberin onder Guiseppe Sinopoli. Recente engagementen waren Brünnhilde Götterdämmerung en Lady Macbeth Macbeth (*Verdi) te Basel.

Zij zong Erwartung (*Schönberg) te Oviedo (Spanje), in Der Ring des Nibelungen aan de Weense Staatsoper. Haar roldebuut als Kundry Parsifal zong zij in Berlijn onder Christian Thielemann.

Luana DeVol is in 2000 uitgeroepen tot zangeres van het jaar door het operatijdschrift Opernwelt. In de Vlaamse Opera was ze behalve als Isolde eerder te gast als Senta en in concert in (*Wagner) Wesendonck Lieder.

*  Tristan und Isolde (*Wagner)(Antwerpen 13-04-2001 / De Vlaamse Opera)(Isolde)(sopraan)