Doyen - Pierre Doyen

Pierre Doyen d

bariton  


Pierre Doyen is geboren in Huy, op 12 juni 1975. Hij ging al op heel jonge leeftijd naar de balletschool van het Opéra Royal de Wallonie. Als figurant deed hij (zeven jaar oud) al mee in sommige producties. In deze periode ontstond ook zijn passie voor zang. De personages, met hun prachtige stemmen, die hij op de bühne zag staan fascineerden hem. Toen was zijn roeping niet meer dan een droom, maar op dertienjarige leeftijd kwam hij terecht op de Académie Grétry in Luik, waar hij zijn eerste lessen kreeg in notenleer. Omdat hij nog niet met zanglessen kon beginnen koos hij de hobo als instrument. Overgelukkig maar uitermate verlegen zette hij op zijn zeventiende de eerste stappen in de zang.

Na de studies houtbewerking en in het tweede jaar ornamentele sculptuur ging hij naar het conservatorium van Luik. Voor het eerst besefte hij dat het beroep van zanger alles behalve eenvoudig was. Alles moest hij leren, zanglijnen, dictie, interpretatie, maar ook de kunst om gevoelens bloot te geven, de blik van het publiek te aanvaarden en een kleurrijk vocaal palet te ontwikkelen. In 2001 behaalde hij de 1e Prijs Chant / opéra, Conservatoire royal, in Luik. En de 1e Prijs Art lyrique, Conservatoire royal, in Brussel. In 2002 volgden hierop het Hoger diploma Chant / opéra , Conservatoire royal, Luik, en het Hoger diploma Art lyrique , Conservatoire royal, Brussel.

Een grote kans viel hem te beurt, toen hij in het seizoen 2004/2005 de rol van Figaro kreeg in de Opera Studio van de Munt. Dit stimuleerde hem om door te zetten. De Belgische Stichting Roeping van harte, bood hem de kans de voortgezette opleiding aan het Royal College of Music in Londen te volgen.
 

* Il Viaggio a Reims (*Rossini)(Brussel 11-11-2005 / De Munt / La Monnaie)(Antonio)(bariton)

* La Traviata (*Verdi)(Brussel 09-12-2006 / De Munt / La Monnaie)(Marquis d`Obigni)(bariton)