Gruberová - Edita Gruberová

Edita Gruberová

sopraan(Luik 04-10-2012 / Opéra Royal De Wallonie)

Recitel o.l.v. Paolo Arrivabene en het orkest van de Opéra Royal de Wallonie.


Geboren in Bratislava op 23-12-1946, als dochter van een Hongaarse moeder en een vader met Duitse voorouders. Haar moedertaal is Slowaaks. Haar muziekstudie begon aan het concervatorium van Bratislava, waar zij les kreeg van Mária Medvecká. Daarna ging zij in dezelfde stad naar de Academie van uitvoerende kunsten (VSMU). In haar studietijd zong zij bij het beroemde Lúcnica Folkensemble en was zij regelmatig te zien op het toneel van het Slowaakse National Theater.

Zij is Slowaakse en een van de meest bewonderde coloratuursopranen sinds tientallen jaren. Haar stem is bekend vanwege de grote buigzaamheid en helderheid van toon, haar dramatische interpretatie en om met grote kracht hoge noten te zingen. Gruberová werd daarom in haar vroege jaren gezien als de ideale Koningin van de Nacht. In latere jaren was zij zeer succesvol in het vertolken van een aantal blangrijke belcanto-rollen.

In Bratislava had zij in 1968 haar debuut als Rosina in Il Barbiere di Siviglia. Zij won een zangwedstrijd in Toulouse en naar aanleiding hiervan werd zij aangenomen als solist van het opera-ensemblle van het J.G. Tajovsky Theater in Banská Bystrica (Slowakije). Zij werkte hier van 1068 tot 1970. Ondanks het sluiten van de grenzen van het toen communistische Tsjecho-Slowakije met niet communistische landen, regelde Mária Medvecká in de zomer van 1969 toch heimelijk een auditie voor Gruberová aan de Wiener Staatsoper. Zij kreeg meteen een contract en haar eerste belangrijke doorbraak kwam na de vertolking van de Koningin van de nacht. Zij emigreerde naar het westen en naast haar werk in Wenen werd zij uitgenodigd door veel belangrijke operahuizen over de hele wereld, met name voor coloratuur-rollen.

In 1974 debuteerde zij aan de Glynborne- en aan de Metropolitan Opera als Koningin van de nacht. In 1977 was zij te zien bij de Salzburger Festspiele als Thibault in Don Carlos o.l.v. Herbert von Karajan. In de verfilming van Rigoletto zong zij met Luciano Pavarotti en Jean-Pierre Ponnelles. Bij haar debuut aan het Royal Operahouse Covent Garden in 1984 zong zij de rol van Giulietta in I Capuleti e i Montecchi (*Bellini). Meer belangrijke rollen van haar waren die van Zerbinetta, Gilda, Violetta, Lucia, Konstanze, Manon en Oscar.

In de Scala zong zij in 1987 als Donna Anna, Marie in La fille du régiment, in 1992 in Zürich Semiramide, in 1992 in Wenen Koningin Elisabeth I in Roberto Devereux (*Donizetti) en in 2003 zong zij de titelrol in Norma.

Op haar naam staan vele gemaakte opnamen, en in wat latere jaren volledige opnamen en uitgebreide selecties van de Tudor-koninginnen trilogie van Donizetti en andere belcanto opera`s. Veel van haar opera-uitvoeringen zijn uitgegeven op DVD, waaronder Norma, Manon Lescaut en Linda di Chamounix.

 


.