Gudbjörnsson - Gunnar Gudbjörnsson

Gunnar Gudbjörnsson

tenor  

Gunnar Gudbjörnsson werd geboren in Reykjavik (IJsland) en studeerde daar aan de Nieuwe Muziekschool bij V.M. Demetz. Na zijn examen debuteerde hij aan het IJslandse Operahuis als Don Ottavia en nog datzelfde jaar had hij zijn Engelse debuut bij het Buxton Festival. Later zette de tenor zijn studie voort in Berlijn en Londen (National Opera Studio).

In de jaren 1991-1995 was Gunnar Gudbjörnsson als lyrische tenor in dienst bij het Hessischen Staatstheater Wiesbaden en van 1995-1997 aan de Opera National de Lyon. Hij was ook als gast in talrijke operahuizen en festivals te horen, zoals aan het Theatre Capitol de Toulouse, de Opéra de Marseille, de Grand Theatre de Genève, de Opéra Bastille, de Teatro di Sao Carlo in Lissabon, aan de Monnaie-Opera in Brussel, aan de Staatsopern in Wenen, Berlijn, Hamburg en München. Ook bij het Aldeburgh Festival en de Bregenzer Festspielen was hij te horen.

Concerten en liederenavonden brachten hem o.a. in de Salle Gaveau en Salle Pleyel in Parijs, de Alte Oper Frankfurt, de Salle de la Musique in Stassburg, de Tivoli in Kopenhagen, bij de `Aix en Provence Festivals`, aan het Théatre Royal de la Monnaie, aan de Wigmore Hall, de Royal Albert Hall (Proms 1995) en ook in Covent Garden in Londen.

Tot zijn repertoire behoren Tamino, Ferrando, Don Ottavio, Titus, Steuermann, Quint The Turn of the Screw, Almaviva, Fenton, Nemorino, Rodolfo.

Met de Academy of `St. Martin in the Fields` en het Royal Philharmonic Orchestra heeft hij IJslandse liederen op CD gezet, zoals Die schöne Müllerin en ook andere werken.

In het seizoen 2002/2003 nam hij opnieuw de rol van Don Ottavio in Don Giovanni op zich.   
 

* Don Giovanni (*Mozart)(Keulen 17-11-2002 / Bühnen der Stadt Köln)(Don Ottavio)(tenor)