Gentile - Louis Gentile

tenor

De Amerikaanse tenor Louis Gentile volgde zijn muzikale opleiding aan de Universiteit van Siena (Italië) en aan de Internationale Operastudio  Zürich. Hij debuteerde in Wenen als Canio I Pagliacci aan de Kammeroper (opgenomen door de Oostenrijkse televisie ORF).

Gentile bouwde een internationale carrière op. Zo zong hij aan de Deutsche Oper te Berlijn, Hoffmann Les Contes d'Hofffmann, Hans Schwalb Mathis der Maler, aan het Théâtre du Châtelet te Parijs, Froh Das Rheingold, aan het Teatro Bellini te Catania, Max Der Freischütz, aan het Liceu te Barcelona, Erik Der Fliegende Holländer en aan de Nederlandse Opera te Amsterdam, Tambourmajor Wozzeck.

In die periode werkte hij ook vast samen met dirigent Daniel Barenboim (Das Lied von der Erde en Missa Solemnis) en met regisseur Willy Decker in Macbeth, der Freischütz en Wozzeck. In 1997 maakte Louis Gentile zijn debuut als Tristan in de Opera van Leipzig weer onder de leiding van Willy Decker. Andere rollen waren Boris Katja Kabanova, Florestan Fidelio, Hans Die Verkaufte Braut en Erik Der Fliegende Holländer aan de Opera van Leipzig, en Don José aan de Volksoper te Wenen. In maart 2000 zong Louis Gentile als Tannhäuser in de Baltimore Opera.

Naast zijn vertolking van Tristan in de Vlaamse Opera zong hij in het seizoen 2003/2004 ook als Tannhäuser en Don José in Leipzig, als Max Der Freischütz en Florestan aan de Opera van Bonn en als Tannhäuser aan de Academia Santa Cecilia te Rome. 

* Tristan und Isolde (*Wagner)(Antwerpen 13-04-2001 / De Vlaamse Opera)(Tristan)(tenor)