Gay - Paul Gay

Paul Gay

bas/bariton


Geboren op 08-11-1968 in Frankrijk. Paul Gay studeerde bij Robert Dumé aan het Franse Conservatoire National Superieur de Paris. Hier behaalde hij de eerste prijs. Om zijn techniek te verbeteren ging hij naar de Hogeschool in Keulen waar hij les kreeg van Kurt Moll. In 1996 kreeg hij bekendheid toen hij finalist was bij de Queens Elisabeth Competition in Brussel.

Met zijn eerste ervaringen verwierf hij bekendheid in tal van rollen in Duitsland als lid van het ensemble in Osnabruck, o.a. met de rol van Kécal in Die vekaufte Braut (*Smetena), Colline in La Bohème, Walter in Luisa Miller, Don Quichotte (*Massenet), en als Dr. Kolenaty in Več Makropulus (De zaak Makropoulus) (*Janacek). Hij ging optreden in Hannover, Münster en Detmold waar hij op de buhne stond met de titelrollen van Le Nozze di Figaro en Don Giovanni.

Van 2000 tot 2002 was hij verbonden aan de Opéra National Lyon waar hij zong als Alidoro in La Cenorentola, Collatinus in de Rape of Lucretia, Basilo in Il barbiere di Siviglia, Coline in La Bohème, Rangoni in Boris Godounov, Le Bailli in Werther en Sourine in Pique Dame. In 2001 debuteerde hij bij het International Festival in Aix en Provence en Edinbugh als spreker in Die Zauberflote.

In het seizoen 2001/2002 was hij te zien in de Opera de Lyon, en de Glyndebourne Festival Opera. In het Grand Theatre in Geneve zong hij de rol van Colline, en in Frankfurt als Athlete in Lulu (*Alban Berg). In 2002/2003 stond Paul Gay in de Opera de Lille in Tamerlano, waarna hij deze rol ook vertolkte in Parijs en Bordeaux. In de lente van 2004 nam hij de rol op zich van Leporello in Don Giovanni, en in 2006 had hij zijn debuut in Juliette (*Martinu).

Ook nam hij een CD op waarin hij de rol zingt van Temrouk in Ivan IV (*Bizet) o.l.v. Michael Schonwandt met het Orchestre National de France. (CD Naïve)


* Lucrezia Borgia (*Donizetti)(Brussel 23-02-2013 / De Munt / La Monnaie/Cirque Royal)(Don Alfonzo)(bas)