Gietz - Gordon Gietz

Gordon Gietz.jpg

tenor


Geboren op 05-08-1963 Calgary (Canada). Hij werd op elf jarige leeftijd lid van het Calgary Boys` Choir en in 1983 van het Calgary Opera Chorus, terwijl hij nog studeerde voor zijn Master degree aan de Calgary Unevisity. Toen hij kleine rollen kreeg aangeboden besloot hij van zingen zijn beroep te maken. Dus werd hij gedurende twee jaar lid van het Atelier Lyriqu, de leerschool van de Opéra Montréal. Hier zong hij in 1989 de rol van Rodolfo in La Boheme. In 1991 was hij als hier gevraagd als lyrisch tenor voor de rol van Beppe in I Pagliacci, Tybalt in Roméo et Juliette, Tebaldo in I Capuleti e i Montecchi, Ferando in Cosi fan Tutte, Paris in La Belle Hélène en als Hoffmann.

Zijn grote Europese debuut had hij in 1993 met de rol van Cassio in Otello (Monte Carlo). In 1999 zong hij ls Tamino bij de Nederlandse Opera en in 2001 maakte hij zijn debuut aan de Opéra Bastille als Don Ottavio en aan de Glynbourne Oper als Lysander in A Midsummer Night`s Dream. In de Scala stond in hij 2004 voor het eerst op de buhne in Dialogues des Carmélites. In het seizoen keerde hij terug naar Covent Garden in Midsummer Marriage (*Michael Tippet).

Ook wordt Gordon Gietz erg bewonderd vanwege zijn  meeslepende onweerstaanbare voorstellingen van de hedendaagse opera. Zijn wereld-premiere`s waren de rollen van Stingo in Sophie`s Choise in Covent Garden (2002) Yonas in Adriana Mater (*Kaija Saariaho) aan de Opéra Bastille in 2006 en in Wagner Dream (*Jonathan Harvey) aan de Nederlandse Opera in 2007.


* Salomé (*R.Strauss)(Brussel 28-01-2012/ De Munt / La Monnaie)(Narraboth)(tenor)