Byrne - Donal J. Byrne

Donal J. Byrne.jpg

tenor


Geboren in Dublin waar hij studeerde aan het DIT Concervatoire of Music and Drama. Hier behaalde hij tal van onderscheidingen, en kreeg een beurs van de Irish Arts Council. Sins 1994 woont hij in Brussel. Byrne werkte mee aan vele opera`s, zoals Il Prigionero en Volo di Notte (*Dallapiccola), Il Viaggio a Reims, en Die Fledermauss in de Opera Frankfurt. Hij bezocht twee plaatsen in Maleisië waar hij de rol van Pinkerton zong in Madama Butterfly en Alfredo in La Traviata voor de Penang Arts Council in Kuala Lumpur en Penang.

In Orléans vertolkte hij de rol van Ferrando in Cosi fan Tutte, op tournee in Nederland de titelrol in Orphée aux Enfers, in Rouen Heinrich als de schrijver in Tannhäuser en als Mastro Trabuco in La Forza del Destino. In het Grand Théâtre de Luxemburg als Gherardo in Gianni Schicci (met als regisseur Robert Carsen) en als Strolling Player in Death in Venice. De rol van Orphee in Orphee Aux Enfers zong hij tijdens zijn tour in Nederland. In Ierland speelde hij in Cosi fan Tutte, en in La Boheme voor de opera Ierland. In andere Ierse operahuizen was hij te zien als I Duca di Mantova in Rigoletto. Don Ottavio in Don Giovanni, Mayer Upfold in Albert Herring (*Britten), en nog vele andere rollen.

Donal J. Byrne werkte samen met verschillende bekende dirigenten. Tijdens concerten zong hij o.a. de H-moll Messe en de Mattheuspassion (*Bach). het Lied von der Erde (*Mahler), De Messiah (*Handel), Songfest (*Bernstein) en nog verschillende andere mooie werken. Nog maar kort geleden vertolkte hij de rol van Alfredo in de Glasthule Opera in Ierland en Sellem in de Scala van Milaan.


* Salomé (*R.Strauss)(Brussel 28-01-2012/ De Munt / La Monnaie)(Nazarener 1)(tenor/bas)