Baker - Gregg Baker

Gregg Baker.jpg

bariton


Geboren in Memphis (Tennessee). Baker begon zijn carrière op Broadway. Op 20 jarige leeftijd nam hij in 1978 deel aan de totale zwarte cast van de musical Timbuktu, een nieuwe bewerking van de musical Kismet (Robert Wright en George Forrest). Eartha Kitt zong ook in deze musical en zij nam hem onder haar hoede. Zij nam alle twijfel die hij had (of hij deze rol wel aan zou kunnen) bij hem weg. Ook de choreograaf en verzorger van de kleding Geoffrey Holder (met 243 uitvoeringen op zijn naam) was een grote steun voor Gregg.

In 1985 had hij zijn operadebuut in de Metropolitan Opera. Hij verwierf internationale bekendheid met de rol van Crown in Porgy and Bess in de MET, bij het Glyndebourne Festival, en in Berlijn bij het Savonlinna Festival. In deze rol werd van hem, samen met Sir Simon Rattle, een CD opgenomen voor EMI en had hij zijn debuut in de Royal Opera House Covent Garden, (opgenomen voor de TV en Video).

In 1994 zong hij in een concertante de rol van Porgy bij het Casals Festival en de Hollywood Bowl en nam hij 2 CDs op met hem in de titelrol, samen met Zubin Mehta en de New York Philharmonic, en een andere voor Telarc Rec. In de MET zong hij ook nog de rol van Silvio, Escamillo, di Luna, Belcore, Grand Pêtre uit Samson et Dalila, Amonasro en Donner in Das Rheingold o.l.v. Otto Schenk en James Levine.

Baker brak internationaal door als Amonasro in de Arena van Verona, in Cesare (Israel) en in  Carmen in de Vienna State Opera, naast Agnes Baltsa als Carmen in Munchen, en in Berlijn met José Carreras als Don José. Maar zijn grote kunnen toonde hij als Escamillo in de nieuwe productie van Carmen in de Arena van Verona. Optredens van minder lang geleden zijn die als Sharpless, di Luna, Jochanaan, Nick Schadow, en voor het eerst in zijn loopbaan als Scarpia bij de Opera Company van Philadelphia. Hij was te zien als Don Giovanni in de Tulsa Opera, Jochanaan en Luna in de Canadian Opera en in Pizarro (in concert) met het Cincinnati Symphony Orchestra.

Voor de opera Aida keerde hij terug naar de Houston Grand Opera, voor Samson et Dalila naar Detroit en de ET. Als Rigoletto debuteerde Baker in het Operahuis va Detroit, en zong die rol daarna in Michigan, de Staatsoper Hamburg, het Teatro Bellini in Catania, het Teatro Carlos in Napels, de Norske Opera in Oslo, de Scottisch Opera en in de New Israeli Opera Tel Aviv.

Bij concerten zong hij o.l.v. de grote dirigenten uit de hele wereld begeleid door bekende orkesten. In Japan gaf hij solo recitels en in Londen stond hij op de buhne in Verdi`s Requiem met Lorin Maazel een onderdeel van de BBC proms.

 

* Tosca (*Puccini)(Antwerpen 10-11-2013 / De Vlaamse Opera)(Barone Scarpia)(bariton)