Ballestra - Jean-Luc Ballestra

Jean-Luc Ballestra

bas


Geboren in Nice, waar hij al als kind trompet en zangles kreeg aan het Conservatoire National de Nice. Daarna ging hij naar het CNIPAL (Centre National d`Insertion Professionelle d`Artistes Lyriques) in Marseille. Door Adami werd hij uitgeroepen als de opera ontdekking van het jaar 2000, en deze titel kreeg hij opnieuw bij de Victoires de la Musique Classique in 2007.

In 2002 debuteerde hij in Nice als Mars in Orphée aux Enfers (*Offenbach) en als Mercutio in Romeo et Juliette (*Gounod). In de opera`s van Nancy en Marseille vertolkte hij Schaunard in La Bohème. In 2003 ging hij weer naar Nice voor de rol van muziekleraar in Ariadne auf Naxos, Oom in La Vida breve (*De Falla), Ping in Turandot, Lescaut in Manon (*Massenet) en Lescaut in Manon Lescaut (*Puccini)

In 2004 zong hij voor het eerst in de Opéra National de Paris in Les Dialogues des Carmélites (*Poulenc), Pantalon in L`Amour des trois Oranges, Stuurman in Tristan und Isolde, Silvano in Un Ballo in Machera. In 2005 was hij terug bij de Opéra de Monte Carlo. Hier was hij te zien als Johann in Werther (*Massenet), Gubetta in Lucrezia Borgia, Morales in Carmen. In 2006 zong hi jin Montpellier en Valvert en Carbon in Cyrano de Bergerac (*Franco Alfano).


In 2010, terug in de Opéra de Lille nam hij de rol op zich van Haly in L`Italiana in Algeri en op tournee door Frankrijk de rol van Escamillo in Carmen samen met de Glyndebourne Touring Opera, en Grégorio in Romeo et Juliette voor de Salzburger Festspiele. In Limoges zong hij de titelrol in Il Prigioniero (*Dallapiccola) en in Liceu in Barcelona als Silvio in I Pagliacci.

Jean-Luc Ballestra verzorgt daarnaast ook nog geregeld concerten. In de Munt debuteerde hij als Cyprien en zong als Marchese d`Obigny in La Traviata.

In 2005 werkte hij mee aan een opname met het Orchestre National de France o.l.v. Myung-Whun Chung met de rol van Moralis.
 

 

* Lucrezia Borgia (*Donizetti)(Brussel 23-02-2013 / De Munt / La Monnaie/Cirque Royal)(Ascanio Petrucci)(bas)