Brendel - Wolfgang Brendel

Wolfgang Brendel.jpg

bariton  


Wolfgang Brendel is geboren in München. Als Guglielmo in Cosi fan tutte maakte hij zijn debuut in Kaiserslautern, wat tot gevolg had dat hij voor 15 jaar een contract kreeg aan de Bayerische Staatsoper. Nog steeds is hij daar regelmatig als gast te zien.

Op zijn repertoire staan meer dan 65 rollen, waarmee hij op de bühne stond van alle grote Operahuizen. Enkele hoogtepunten in zijn carrière zijn de rollen van o.a. Don Giovanni (San Francisco 1984), Wolfram in Tannhäuser (Bayreuth 1985), Luna in Il Trovatore (Covent Garden Opera 1985) en Eugen Onegin (Wiener Staatsoper 1988).

Als Gast zong hij in 1991 de rol van Amfortas in Parsifal in de Mailänder Scala en in 1993 zong hij voor de eerste keer de rol van Hans Sachs in Die Meistersinger von Nürnberg aan de Deutsche Staatsoper Berlin. Samen met Kiri Te Kanawa zong hij in 1994 Mandryka in Arabella en in 1995 samen met Placido Domingo als Amfortas, allebei aan de Metropolitan Opera New York, waar hij in 1995 ook zong als Eisenstein in Die Fledermaus, een groot succes ! Later was hij te zien in de rol van Sachs en Hollander in Berlijn.

Zijn rol als Barak in Die Frau ohne Schatten leverde hem een rollendebuut op aan het Aalto Musiktheater Essen, in München, New York met de vertolking van de rol van Michele in Il Tabarro, en aan de Hamburgischen Staatsoper in de rol van Eisenstein tijdens de Wiener Festwochen. Dit ter gelegenheid van het feit dat het 100 jaar geleden was dat Johann Strauß overleed.

In 1977 zong hij toen nog bekend als kamerzanger bij het UNICEF - GALA.
In 1995 kreeg hij het Bundesverdienstkreuz.
In 1997 stond hij in het Aalto Musiktheater Essen, en keerde daar in 2002 terug als Jack Rance in La Fanciulla del West, een rol die hij ook in het seizoen 2006/2007 speelde.

*  La Fanciulla del West (*Puccini)(Essen 27-11-2006 / Aalto-Musiktheater Essen)(Jack Rance)(bariton)