Bonfadelli - Stefania Bonfadelli

Stefania Bonfadelli.jpg

sopraan  

Stefania Bonfadelli werd in 1967 in Verona geboren en begon al op 14-jarige leeftijd aan haar zangstudie. Aan het Conservatorium in Mantua studeerde zij zang en piano. Deze jonge Italiaanse sopraan won als 19-jarige de eerste prijs bij het Concorso Mattia Battistini. Kort daarna debuteerde zij met groot succes in de titelrol van (*Donizetti's) Lucia di Lammermoor in Rieti. Zij zong daar ook als Gilda in Rigoletto.

In de hierop volgende jaren trad zij op in verschillende kleinere en middelgrote theaters in Italië en Zuid-Amerika. Zij breidde haar repertoire uit met opera's als La Sonnambula en I Puritani (*Bellini), Il Barbiere di Siviglia  (*Rossini), L'Elisir d'amore en Don Pasquale (*Donizetti), Manon  (*Massenet), Les Contes d'Hoffmann (*Offenbach)(de rol van de pop Olympia) en La Traviata.

De successen die Stefania Bonfadelli daarbij boekten, leidden tot intensieve contacten met de grotere theaters met als  resultaat optredens in Genua in Die Fledermaus (*J. Strauss jr.) en in Turijn in La Traviata.

In het seizoen 1998/1999 was zij regelmatig te gast bij de Weense Staatsopera, waar zij te horen was in Rigoletto, Il Barbiere di Siviglia en I Puritani. In het seizoen 2000/2001 was er haar debuut als Violetta aan de Royal Opera House Covent Garden in London en aan de Bayerischen Staatsoper. In 2001/2002 zong zij twee première producties, Amina in La Sonnambula en Juliette in Roméo et Juliette. Tijdens de Festwochen 2002 was zij Despina in Cosi Fan Tutte. Diezelfde rol zong zij ook bij de Wiener Staatsoper in het seizoen 2002/2003.   

Zij keerde in 2003 terug naar het Rossini Opera Festival in Pesaro, om de rol te zingen van Adèle in Le Comte Ory (*Rossini), een rol die zij ook zong in Bologna en Reggio Emilia. In het seizoen 2005/2006 ging zij op tournee naar Japan met het Teatro Comunale di Bologna voor La Fille du Regiment, met het Teatro Bellini di Catania voor La Sooambula en met het Teatro Comunale di Firenze voor Falstaff met als dirigent Zubin Mehta. In de National Opera of Korea in Seoul zong zij in La Traviata.

In de Frankfurt Alter Oper zong zij recitels en in Montreux nam zij deel aan een kerstconcert met José Cura, Kiri Te Canawa en Dionne Warwick o.l.v. Eduardo Ponti.

De laatste jaren was het een beetje stil rond Stefania Bonfadelli. Velen vroegen zich af hoe het met haar ging. Met haar stem waren er geen problemen, maar er werd `Tinnitus`, een storing in de hoorfunctie geconstateerd. Er wordt dan aangeraden zo weinig mogelijk stress en akoestische belasting toe te laten. Men zal dan gebruik maken van akoestische afleiding, waardoor men zich minder op het oorgeruis zal concentreren. Een werkpauze (even een poos van afwezigheid), heeft geholpen.

In november 2011 zong zij de rol van Gilda in Rigoletto en in mei 2012 zingt zij in Le Nozze di Figaro in het Teatro Massimo Bellini in Catania.

 

 * I Puritani (*Bellini)(Luik 12-04-2002 / Opéra Royal De Wallonie)(Elvira)(sopraan)