Burden - William Burden

William Burden.jpg

tenor  

De tenor William Burden groeide op in Florida, waar hij zijn master's degree in Vocal Performance behaalde aan de Indiana University. Daarnaast was hij tevens lid van het Merola Program in San Francisco en van het Apprentice Artists Program aan de Santa Fe Opera. Hij kreeg grote bekendheid in Europa en Noord Amerika, vanwege zijn uitgebreide repertoire.

Hij opende het seizoen 2005/2006 in de San Francisco Opera met de rol van Lindoro in L'Italiana in Algeri, om daarna in de Metropolitan Opera op de bühne te staan als Gilbert Griffiths in de wereldpremière van de nieuwe opera An American Tragedy (*Tobias Picker), en in de wederopvoering van Julietta in de Opéra National de Paris.

Hij debuteerde als Nerone in L'incoronazione di Poppea in de Houston Grand Opera, en als Chevalier de la Force in Dialogues des Carmélites in Madrid. Recente opera optredens zijn Pelléas in Pelléas et Mélisande, Janek in De zaak Makropulos (*Leos Janácek) als Tybalt in Roméo et Juliette, als Gerald in Lakmé, Fenton in Falstaff en vele andere bekende opera s.

In concerten, zong William Burden samen met het Atlanta Symphony Orchestra, het Philadelphia Orchestra, het Minnesota Orchestra, het Houston Symphony Orchestra, het Detroit Symphony Orchestra, de Florida Philharmonic, het BBC Symphony Orchestra, en met Les Arts Florissants in het Théâtre des Champs-Elysées, Barcelona en Lyon.

In 2006 keert hij terug naar het Atlanta Symphony orkest voor Mozart's Messe in C Minor met Donald Runnicles. Ook maakt hij een CD met het BBC Symphony Orchestra als Anatol in de opera Vanessa van (*Samuel Barber) en van The Songs van Emmanuel Chabrier.

 

*  Death in Venice (*Britten)(M.Gladbach 26-05-2006 / Theater Mönchengladbach)(Gustav Von Aschenbach)(tenor)