Berg van den - Pieter van den Berg

Pieter van den Berg b

bas 

Geboren op 6 oktober 1928 in Mijdrecht. Hij studeerde aan het Amsterdams Conservatorium bij Ruth Horna, bij Eugen Fuchs in Berlijn, in Keulen, en bij Jess Walters in Londen. In 1954 won hij het zangconcours van Verviers en hij haalde de eerste prijzen op zangconcoursen in München, Toulouse en Berlijn.

Zijn opera-debuut was in 1954 als Padre Guardian in  La Forza del Destino (*Verdi) aan de Opera van Koblenz, waar hij onder contract bleef tot en met 1956. Daarna kwam hij bij de Staatsoper Berlin. In Nederland maakte van den Berg zijn opera debuut op 26-08-1958 als Sarastro in Die Zauberflöte.

Hierna werd hij eerste bas bij de Nederlandse Operastichting, het latere DNO, waar hij meer dan duizend voorstellingen heeft gezongen. Bovendien was hij te gast in vele Europese operahuizen, en werkte onder de leiding van alle belangrijke dirigenten en regisseurs.

In Duitsland trad hij op bij de Hamburger Staatsoper, bij de Deutschen Oper am Rhein, (Düsseldorf - Duisburg) en als gast bij andere theaters. Verder stond hij op de buhne van de Opera van Brussel (La Monnaie), bij de Berliner Staatsoper, in Madrid en bij de Scottish Opera Glasgow.

Op zijn repertoire staan ontelbare rollen, van Wagner partijen tot buffo- rollen, zoals die van de Doktor in Wozzeck (*Berg), Rocco in Fidelio (*Beethoven), Sarastro in Die Zauberflöte, Gremin in Jevgenji Onjegin (*Tschaikovski), Jacopo Fiesco in Simon Boccanegra (*Verdi) en Ramfis in Aïda (*Verdi).

Zijn meest recente bijdragen waren producties van De Nederlandse Opera, waaronder Salome, Parsifal, Un Ballo in Maschera, Benvenuto Cellini, Samson et Dalila, La Traviata en Peter Schat's Symposion (wereld premiere op 29 april 1994 tijdens het Holland Festival).

Ook als concertzanger was Pieter van den Berg zeer gewaardeerd. Zijn laatste optreden bij de Nederlandse Operastichting was als Hans Schwarz in Die Meistersinger von Nürnberg op 01-06-1995. 
 

Aida (*Verdi)(Den Bosch 24-08-1990 / De Maaspoort)(Koning van Egypte)(bas)


www.pietervdberg.nl