Bailey - Simon Bailey

Simon Bailey

basGeboren in Lincoln (Engeland). Hij studeerde muziek op Clare College, Cambridge University, waar hij in het studentenkoor zat. In 1997 ging hij studeren aan het Royal Northern College of Musik waar hij les kreeg van Neil Howlett. In juli 1999 debuteerde hij in de rol van Figaro in het Opera Holland Park, samen met zijn toekomstige vrouw Anna Ryberg in de rol van Susanna. Beiden kregen de OHP / American Express award uitgereikt voor dat festival.

In 1999 bij de Rossini Opera Festival Academy in Pesaro werd hij gezien als een van de talenten van de Scala opera Studio, de vooraanstaande Academie van het Teatro alla Scala. Dit leidde tot een tweejarig contract wat op 01-2000 inging. Het was nog maar twee jaar na het begin van zijn musicale studie en hij werkte al mee an de zijde van werelds grootste artisten in het misschien wel bekendste operahuis, De Scala in Milaan.

De academie van de Scala bracht hen beiden de mogelijkheid om gecoacht te worden door belangrijke zangers, waaronder Leyla Gencer, Luigi Alva en Leo Nucci, en de gelegenheid werd geboden om te zingen in kleinere rollen aan de bekende Scala en bij de jaarlijkse Accademy producties. Het was een drukke periode waarin Simon de rol vervulde van Schaunard in La Bohème, als Baron Kelbar in Un giorno di Regno, Lakei in Ariadne auf Naxos o.l.v. Guiseppe Sinipoli en nog meer rollen in opera`s, recitels en concerten georganiseerd door de Accademia. In 2002 stond hij in het Teatro degli Arcimboldi in Milaan als Nikitic in Boris Godoenov (*Moessorgsky) met als dirigent Gergiev, als 5e jood in Salomé en als reserve voor de rol van Jochanaan.

In juli 2002 ging hij naar Frankfurt am Main, waar hij nieuwe kansen kreeg op professioneel en cultureel gebied. Hij werd ensemblelid van de Oper Franfurt. Als bas-bariton was hij succesvol als Papageno in Die Zauberflöte en als Dulcamare in L`elisir d`amore, en in het seizoen 2005/2006 als Schakloviti in Khovanchina en Klingsor in Parsival. Veel bekende rollen in grote opera´s volgden.

Ook werd Simon bekend als concert-zanger en als oratoria solist ontving hij in 2004 de eerste prijs bij het International Concorso Vocale Internazionale di Musica Sacra in Rome. Tot zijn repertoire behoren de Messiah (*Handel), werk van Haydn, Requiems van Faure en Duruflé, Petite Messe Solonello van Rossini, Missa Solemnis van Beethoven en nog veel meer. Hij was vaak te horen op de Duitse radio en nam muziek op voor Opera Rara, Chandos and Naxos.

 
* La Damnation de Faust (*Berlioz)(Antwerpen 14-10-2012 / De Vlaamse Opera)(Méphistophélès)(bariton)(Brander)(bas)