Bording - Peter Bording

Peter Bording.jpg

bariton

Peter Bording is geboren in Amsterdam en studeerde daar cum Laude af aan het Sweelinck Concervatorium. Hij voltooide zijn opleiding aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen. Na zijn debuut aan het Theater Dortmund werd hij in 1995 aangenomen als eerste lyrische-bariton aan het Staatstheater Braunschweig, waar hij zong als Pelléas in Pelléas et Mélisande van (*Debussy) en als Papageno in (*Mozarts) Zauberflöte. In het belcanto-repertoire vond hij grote weerklank bij pers en publiek. Inmiddels omvat zijn repertoire alle vormen van muziektheater.

Verdere belangrijke partijen waren zoal Guglielmo in Cosi fan Tutte (*Mozart), Silvio in I Pagliacci (*Leoncavallo), Ramiri in L`heure Espagnole (*Ravel) en Eisenstein in Die Fledermaus van (*Strauss). Daarnaast was Peter Bording te horen in minder bekende werken, zoals  Koning Edward in (*Donizetti`s) L`Assedio di Calais. Ook is hij regelmatig te horen in het concertrepertoire, o.a. bij het National Symfony Orcestra, Radio Sinfonie Orchester Frankfurt, het Concertgebouw Kamerorkest en het Metropole Orkest.

In 1997 had hij met de Christuspartij in een uitvoering van (*Bach`s) Mattäus-Passion zijn succesvolle Amerikaanse debuut o.l.v. Helmut Rilling. Bij opera Forum was Peter Bording te horen in Orphée aux Enfers en in de 1e productie van de Nationale Reisopera, Candide van (*Leonard Bernstein).

Vanaf het seizoen 1997 was hij verbonden aan het Staatstheater Darmstadt waar hij zong als Papageno en Graaf Robinson in De Heimliche Ehe van (*Domenico Cimarosa). Tijdens de Biennale München werkte hij mee in een wereldpremière van de Indiase componist (*Sandeep), en als Marello in La Bohème (*Puccini) onder Rudolf Werthen in Brussel. In dat jaar wordt hij ook door het tijdschrift "Opernwelt" genomineerd als zanger van het jaar. Ook voor de klassieke operette-rollenwordt hij veel gevraagd, o.a. als Danilo in Die Lustige Witwe, Eisenstein in Die Fledermaus en als Edwin in Die Csardasfürstin. Bovendien is hij zeer succesvol in de Musical klassiekers van Bernstein, Kern, Porter en Sondheim.

Peter Bording is meervoudig prijswinnaar bij internationale zangconcoursen en als gast regelmatig aanezig bij Duitse, Belgische en Nederlandse radio- en televisiezenders.* Maria Stuarda
(*Donizetti)(Eindhoven 12-11-1997 / Stadsschouwburg)(Nationale Reisopera)(Cecil)(bariton)  

* Rigoletto (*Verdi)(Bonn 09-04-2000 / Oper der Stadt Bonn)(Marullo)(bariton)  
* Rigoletto (*Verdi)(Bonn 06-05-2000 / Oper der Stadt Bonn)(Marullo)(bariton)  

* Un Ballo in Maschera (*Verdi)(Essen 06-05-2001 / Aalto-Musiktheater)(Silvano)(Christaan/zeeman)(bariton)  

* A Midsummer Night`s Dream (*Britten)(Essen 04-02-2005 / Aalto-Musiktheater Essen)(Demetrius)(bas)